Svaki treći na birou bez dana radnog staža

Milijana Latinović
Svaki treći na birou bez dana radnog staža

Banjaluka - Skoro svaki treći nezaposleni u Srpskoj u radnu knjižicu nije upisao ni dan staža, što im u velikoj mjeri otežava pronalazak posla, jer poslodavci uglavnom prednost daju radnicima koji imaju iskustvo.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS na kraju juna evidentirano je 107.034 nezaposlenih, od kojih je 42.458 bez dana radnog staža.

Mnogi od njih posao mogu samo da sanjaju, jer je radno iskustvo jedna od najvažnijih stavki u oglasima za posao, zbog čega pokušavaju na crno da zarade da bi prehranili porodicu.

Iako ima poslodavaca koji su spremni da pruže šansu i onima bez iskustva, većini su draži kandidati koji posjeduju znanja i vještine iz određenih oblasti i mogu odmah da zasuču rukave.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da ni to što kandidat nema iskustva nije toliki problem kao činjenica da nema adekvatnu stručnu spremu za kojom vapi tržište.

- Godinama nemamo školstvo prilagođeno tržištu rada, već školujemo kadar koji nikome ne treba i koji ne može da nađe posao. Ako je kandidat bez iskustva ima šansu za pripravnički staž, ako ima bar osnovna znanja. Najveći problem je ako zapošljavamo ljude mimo kvalifikacija, pa ih moramo prekvalifikovati, a to su dodatni troškovi i za nas i za njih - kazao je Škrebić, naglasivši da je prekvalifikacija nužno zlo.

Škrebić ističe da na tržištu u Srpskoj gotovo da uopšte nema rukovalaca teškim mašinama, profesionalnih vozača, bravara, tokara i obućara.

- Ni svi ovi što se nalaze na evidenciji nezaposlenih nisu stvarni tražioci posla. Ima među njima onih koji uveliko zarađuju u inostranstvu, a ovdje se vode kao pasivni tražioci posla da bi ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu, tako da je i stvaran broj nezaposlenih relativan - rekao je Škrebić.

Da je nedostatak radnog iskustva ozbiljna prepreka na putu do zaposlenja potvrđuju i u Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”.

  • Nedostatak iskustva je često glavni razlog zbog kojeg ljudi godinama ostanu van tržišta rada. Projekti novog zapošljavanja bili su ranije namijenjeni baš za ovu grupu nezaposlenih, ali su često bili zloupotrebljavani u praksi - rekao je direktor ove agencije Miroslav Vukajlović i dodao da su poslodavci često sumnjičavi prema onima koji godinama nakon školovanja nisu uspjeli da se zaposle.

Zaposleni

U Zavodu za zapošljavanje RS ističu da je za šest mjeseci ove godine zbog zaposlenja brisano 21.119 lica.

- To je za 1.870 ili 9,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine - naveli su u zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana