Сваки трећи на бироу без дана радног стажа

Милијана Латиновић
Сваки трећи на бироу без дана радног стажа

Бањалука - Скоро сваки трећи незапослени у Српској у радну књижицу није уписао ни дан стажа, што им у великој мјери отежава проналазак посла, јер послодавци углавном предност дају радницима који имају искуство.

Према подацима Завода за запошљавање РС на крају јуна евидентирано је 107.034 незапослених, од којих је 42.458 без дана радног стажа.

Многи од њих посао могу само да сањају, јер је радно искуство једна од најважнијих ставки у огласима за посао, због чега покушавају на црно да зараде да би прехранили породицу.

Иако има послодаваца који су спремни да пруже шансу и онима без искуства, већини су дражи кандидати који посједују знања и вјештине из одређених области и могу одмах да засучу рукаве.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да ни то што кандидат нема искуства није толики проблем као чињеница да нема адекватну стручну спрему за којом вапи тржиште.

- Годинама немамо школство прилагођено тржишту рада, већ школујемо кадар који никоме не треба и који не може да нађе посао. Ако је кандидат без искуства има шансу за приправнички стаж, ако има бар основна знања. Највећи проблем је ако запошљавамо људе мимо квалификација, па их морамо преквалификовати, а то су додатни трошкови и за нас и за њих - казао је Шкребић, нагласивши да је преквалификација нужно зло.

Шкребић истиче да на тржишту у Српској готово да уопште нема руковалаца тешким машинама, професионалних возача, бравара, токара и обућара.

- Ни сви ови што се налазе на евиденцији незапослених нису стварни тражиоци посла. Има међу њима оних који увелико зарађују у иностранству, а овдје се воде као пасивни тражиоци посла да би остваривали право на здравствену заштиту, тако да је и стваран број незапослених релативан - рекао је Шкребић.

Да је недостатак радног искуства озбиљна препрека на путу до запослења потврђују и у Агенцији за посредовање при запошљавању “Спектар”.

  • Недостатак искуства је често главни разлог због којег људи годинама остану ван тржишта рада. Пројекти новог запошљавања били су раније намијењени баш за ову групу незапослених, али су често били злоупотребљавани у пракси - рекао је директор ове агенције Мирослав Вукајловић и додао да су послодавци често сумњичави према онима који годинама након школовања нису успјели да се запосле.

Запослени

У Заводу за запошљавање РС истичу да је за шест мјесеци ове године због запослења брисано 21.119 лица.

- То је за 1.870 или 9,7 одсто више него у истом периоду прошле године - навели су у заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана