Сваки корак педофила под лупом полиције

Милијана Латиновић
Сваки корак педофила под лупом полиције

Бањалука - Судови и затвори дужни су доставити Министарству унутрашњих послова РС податке о свим осуђеним педофилима и онима који су одлежали казну, а ако то не ураде пријете им казне до 20.000 марака.

Предвиђено је то нацртом закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Казне од 1.000 до 5.000 марака или затвор од 30 до 60 дана прописане су за педофиле који су уписани у регистар, а који се по изласку из затвора у року од 15 дана не јаве МУП-у. Кажњени ће бити и ако полицији не пријаве мјесто становања и промјену личних података, а они који желе да отпутују негдје дужни су да полицију обавијесте о томе.

Сви органи, институције, удружења, спортски клубови и други субјекти који у раду остварују непосредни контакт са дјецом уколико не провјере да ли су лица која запошљавају евидентирана у регистру платиће казну од 8.000 до 15.000 КМ. Казна од 500 до 2.000 марака очекује и оне који злоупотријебе податке из регистра у циљу застрашивања или узнемиравања особа уписаних у регистар или те податке јавно објаве.

Регистар педофила садржаваће све податке који омогућавају идентификовање оних који су починили кривична дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце односно име, презиме, надимак и лажно име ако га има, датум и мјесто рођења, јединствени матични број, адресу становања, податке о запослењу, фотографију у вријеме када су правоснажно осуђени и када су одслужили казну.

Предвиђено је да регистар води МУП РС, а подаци из регистра могу се доставити суду, тужилаштву и органима унутрашњих послова, као и иностраним државним органима у складу са правилима међународне правне помоћи.

Лица уписана у регистар која су правоснажно осуђена и одслужила казну дужна су да се једном годишње јављају полицији идућих десет година, под условом да у том периоду не изврше ново кривично дјело.

Колико ће лица бити уписано у регистар знаће се када из судова буду прикупљени подаци о правоснажним пресудама, а уписана лица у регистру педофила остају доживотно.

Родитељи који свакодневно стрепе за безбједност својих малишана поздрављају оснивање регистра педофила.

- Веома је важно да постоји евиденција педофила и да надлежни имају податке о њиховом кретању и дјеловању. На тај начин повећава се заштита дјеце. Подржавам свако законско рјешење које ће отјерати педофиле далеко од школског дворишта - рекао је предсједник Савјета родитеља у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић" Саша Калинић.

Педагог у приједорској ОШ "Петар Кочић" Зоран Мршић каже да и породица и школа имају циљ да дјецу изолују од свега што негативно може утицати на њихово одрастање.

- Овај регистар ће омогућити провјеру просвјетних радника приликом запошљавања, како би за рад са дјецом одабрали особу која ће радити у њиховом најбољем интересу - рекао је Мршић и додао да је оснивање регистра педофила за сваку похвалу.

Социолог Иван Шијаковић оцијенио је да ће усвајање овог закона бити прва велика побједа институција Српске против патолошких случајева какви су педофили.

- Педофилија је најгори облик поремећеног понашања, јер се нарушава ментално и физичко здравље дјеце - рекао је Шијаковић.

Према подацима МУП-а РС од почетка 2015. до краја августа ове године евидентирано је 56 кривичних дјела против полног интегритета у којима су жртве дјеца.

Нацрт овог закона наћи ће се 12. децембра пред посланицима Народне скупштине РС. Регистар би требало да буде успостављен најкасније у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог закона.

Кривична дјела која "шаљу" у регистар

- Трговина дјецом

- Обљуба дјетета млађег од 15 година

- Полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година

- Навођење дјетета на присуствовање полним радњама

- Искориштавање дјеце за порнографију

- Искориштавање дјеце за порнографске представе

- Упознавање дјеце с порнографијом

- Искориштавање компјутерске мреже за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања

- Задовољење полних страсти пред дјететом

- Навођење дјетета на проституцију

- Кривично дјело против полног интегритета на штету дјетета и малољетника према законима који су престали да важе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана