Suve oranice čekaju proljeće

S. Đ.
Suve oranice čekaju proljeće

Bijeljina - Toplo vrijeme i nedostatak padavina već dva mjeseca znatno otežavaju jesenju sjetvu, a poljoprivrednici kažu da će zbog toga mnoge njive biti zasijane tek na proljeće.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Savo Bakajlić kaže da ratari zbog suve zemlje moraju po nekoliko puta mašinama da obrađuju njive.

- Ne pamtim teže uslove za jesenju sjetvu. Za sada su posijani pšenica, ječam i uljana repica, ali na manjim površinama od planiranih. Kiše i dalje nema, pa dolazi do nejednakog nicanja pšenice i ječma. Njive koje zbog suše nisu obrađene biće ostavljene za kukuruz ili neku drugu jaru kulturu - kaže Bakajlić.

Zbog suvih oranica, dodaje Bakajlić, ratari po nekoliko puta mašinama obrađuju njive, zbog čega su i zalihe regresirane nafte već pri kraju.

- Ovo je sigurno najveća potrošnja goriva u proteklih pet godina. Neki ratari su čak morali da dokupljuju gorivo. Umjesto jednog “prohoda” morali smo njivu prolaziti bar tri-četiri puta, što je udvostručilo troškove za sjetvu i sigurno će se odraziti na cijenu pšenice - rekao je Bakajlić.

Slična situacija je i u ostalim dijelovima Srpske. U Novom Gradu zasijano je tek 30 odsto od planiranih 980 hektara oranica. Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Olivera Popović kaže da je predviđeno da pšenica bude zasijana na 370 hektara, raž na tri, ječam na 600 i zob na sedam hektara.
- Zbog suvog zemljišta i otežane obrade realno je očekivati da će većina parcela biti zasijana u proljećnoj sjetvi - dodala je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana