Сутра уговор о изградњи прве фазе аутопута на Коридору 5Ц

Срна
Сутра уговор о изградњи прве фазе аутопута на Коридору 5Ц

Бањалука - У Бањалуци ће сутра бити потписан уговор о изградњи прве фазе аутопута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, на правцу између петљи “Јоховац” /Товира/ и “Руданка” /Костајница/.

У име инвеститора “Аутопутева Републике Српске”, уговор ће потписати директор тог предузећа Душан Топић, а у име извођача радова генерални директор компаније “Интеграл инжењеринг” Слободан Станковић и директор подружнице грађевинског предузећа “Гранит” Скопље у Бањалуци Зоран Трајановски.

Уговор ће бити потписан у Административном центру Владе Српске у 9.00 часова, након чега су предвиђене изјаве за новинаре, најављено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На међународни јавни позив за реализацију овог пројекта најповољнију понуду доставио је конзорцијум који чине “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и “Гранит” из Скопља. Ријеч је о конзорцијуму који је реализовао један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Српској - аутопут “9. јануар” Бањалука-Добој.

Према плановима јавног предузећа “Аутопутеви”, аутопут на Коридору 5Ц градиће се у четири фазе.

Прва предвиђа градњу дионице од петље Јоховац /Товира/ до петље Руданка /Костајница/ укупне дужине око шест километара, а друга фаза је од петље Руданка /Костајница/ до Каруша /ентитетске границе на југу/ укупне дужине око шест километара.

У трећој фази ће се градити дионица од петље Јоховац до петље Подновље дужине око 13 километара, а у четвртој дионица од Вукосавља до петље Подновље укупне дужине око 23 километра.

Раније је најављено да је планирано да изградња фаза један и два буде финансирана из кредита Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, а фазе три и четири из кредита Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

Према ранијим процјенама, изградње ауто-пута на Коридору 5Ц у Републици Српској требало би да кошта више од 500 милиона евра /без експропријације непокретности, ПДВ-а и интереса у току градње/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана