Sutra počinje anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija

Srna
Sutra počinje anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija

Sarajevo - Drugo po redu istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima BiH počeće sutra i trajaće do 31. maja na prostoru cijele BiH, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH, koja zajedno sa entitetskim statističkim zavodima sprovodi anketu.

Tokom ankete prikupljaće se podaci o uporebi računara u domaćinstivima, pristupu internetu, vrstama mobilnih uređaja koje stanovnici BiH najviše koriste, za koje usluge ih koriste, podaci o demografskim i obrazovnim karakteristikama korisnika, kao i o razlozima zbog kojih ih neka domaćinstva ili pojedinci ne koriste.


Cilj istraživanja jeste da se prikupe podaci o zastupljenosti i korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima u BiH koji će biti kvalitetan izvor podataka za analize, planiranje i kreiranje politika razvoja informacionog društva u BiH.

Anketa će biti sprovedena na reprezentativnom uzorku od 9.043 domaćinstva, a uzorak obuhvata domaćinstva sa najmanje jednim članom starosti između 16 i 74 godine.

Podatke će putem telefonske ankete i metodom lice u lice prikupljati anketno osoblje koje su akreditovali Agencija za statistiku BiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Federalni zavod za statistiku.

U skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biće strogo povjerljivi, a ispitanici će ostati potpuno anonimni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana