Sukob zbog GMO palente

A. J. R.
Sukob zbog GMO palente

Bijeljina - Sporna kukuruzna krupica za koju je utvrđeno da sadrži genetski modifikovane organizme (GMO) nije kupljena od bijeljinskog "Žitoprometa", tvrdi vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Tomislav Tomić.

- Taj kukuruz nije uvezla naša firma. Mi smo kompaniji "Briž" iz Brčkog koja je pakovala sporni proizvod 13. septembra prošle godine isporučili četiri tone kukuruzne krupice, odnosno griza, a budući da je rok za palentu šest mjeseci jasno je da je rok važenja te palente istekao prije mjesec i da je nemoguće da je to naš kukuruz - rekao je Tomić. 

On naglašava da "Briž" krupicu nabavlja od više proizvođača, te da je nemoguće utvrditi da je sporna krupica kupljena baš od njih. Tomić je podsjetio da u RS i BiH ne postoje uslovi da se prilikom uvoza kukuruza izvrši analiza na GMO, te naglasio da podržava inspekcijske organe da provjere sve u vezi sa ovim slučajem.

S druge strane, direktor "Briža" Predrag Ristić poriče Tomićeve navode i tvrdi da je brčanska inspekcija utvrdila da je krupica iz "Žitoprometa".

- Brčanski inspektorat je pregledom kompletne dokumentacije ulaza i izlaza roba ustanovio da je riječ o krupici iz bijeljinske firme. Sporni lot je stariji i na tržištu nije već nekoliko mjeseci, a analiza je rađena početkom ove godine - rekao je Ristić.  

U Inspektoratu RS kažu da su uzeli uzorke iz bijeljinske firme te da se čekaju rezultati analize. U kukuruznoj krupici kompanije "Briž" pronađen je GMO, zbog čega je povučena sa tržišta i naloženo je njeno uništavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana