Судбина “Житопромета” у рукама судија

Љиљана Алексић
Судбина “Житопромета” у рукама судија

Бијељина - Адвокатска канцеларија “Стевановић” поднијела је данас у име 120 радника Окружном привредном суду у Бијељини захтјев за покретање стечајног поступка у “Житопромету”.

Према ријечима правног заступника радника “Житопромета” Милоша Стевановића, коначну одлуку о даљој судбини овог некадашњег бијељинског гиганта, који тренутно дугује радницима и добављачима око пет милиона марака, донијеће суд у наредном периоду.

- Суд ће по испитивању претходних услова саслушати законског заступника предузећа, те одлучити да ли су испуњени услови за отварање стечаја - навео је Стевановић на јучерашњој конференцији за новинаре у Бијељини којој су присуствовали и представници Синдиката “Житопромета”.

Он је истакао да се први пут у историји Бијељине дешава да фирма која има вишеструко већу вриједност у односу на своје дугове мора да оде у стечај, додавши да дуговања према радницима износе око 1,3 милиона марака, док су укупна дуговања компаније око пет милиона КМ.

- Када се погледа да имовина “Житопромета” износи скоро 17 милиона марака, онда је свима јасно да овдје проблема фактички није ни било. Био је проблем везано за менаџмент, те у доношењу кључних одлука које се тичу тржишног пословања ове компаније, што очигледно већински власник  Слободан Павловић није умио да процијени - навео је Стевановић.

Он је истакао да је ово предузеће од стратешке важности за цијелу Српску и да је након дужих консултација донијета одлука о покретању стечајног поступка.

- О свему смо обавијестили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде које је имало разумијевања за покретање стечајног поступка. Пољопривредници не треба да брину јер се сви надамо да ће из стечајног поступка изаћи једна здрава компанија, те да неће доћи до класичне продаје - рекао је Стевановић.

Истакао је да нико не жели да та фирма буде “распарчана” и да буде парцијално продавана.

- Ова компанија у власништву има јако велики број локала у граду. Неке од некретнина ће вјероватно отићи у поступку продаје. Имамо сазнања да су се у протеклом периоду јављали стратешки инвеститори са конкретним  понудама и доказима да посједују више од десет милиона марака да уђу у ову фирму и инвестирају, али је из нама неразумљивих разлога Павловић те понуде одбио - рекао је Стевановић.

Он је позвао полицију да чува имовину “Житопромета” јер радници са разлогом страхују за капитал и имовину фабрике.

Предсједник Синдиката у бијељинском “Житопромету” Душан Томић рекао је да су радници били принуђени на ову одлуку јер је од оснивања 1961. године предузеће доведено у најгору ситуацију.

- Сви радници су једногласно донијели ову одлуку. Ми смо се одлучили на овај потез јер већински власник Слободан Павловић више није хтио да контактира са нама. Јуче смо разговарали са њим и још једном указали на тешку ситуацију,  након чега нам је рекао: “Радите шта хоћете”. Дуговања према радницима се увећавају и већ нам дугују за десет мјесеци -  навео је Томић. Он каже да је Павловић већ 17 година већински власник “Житопромета”, те да је 15 година фирма функционисала, али да су у посљедњих неколико година почели проблеми.

- Ја сам му указивао више пута да то тако неће моћи да траје. Ми смо зато морали да покренемо стечајни поступак јер продужавање ове агоније  постаје бесмислено - навео је Томић. Радници су увјерени да ће овај поступак довести до жељених резултата те да ће погони поново почети да раде на добробит свих становника Семберије.

 Мат позиција

Радница у “Житопромету” Милена Тошковић изјавила је да се радници осјећају издано и преварено.

- Од 240 радника нас је данас око 120. У овом предузећу раде читаве породице, а немамо примања нити смо осигурани. Ми смо се нашли у мат позицији и једино што можемо да урадимо је да уђемо у овај стечај јер избора више немамо, а сматрамо да ће се у том предстечајном поступку наћи неко рјешење - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана