Суд признао да је незаконита смјена Сладојевићеве

Анита Јанковић Речевић
Суд признао да је незаконита смјена Сладојевићеве

Бањалука - Окружни суд у Бањалуци поништио је одлуку бањалучке Скупштине града којом је Вера Сладојевић разријешена са мјеста директора градског Центра за социјални рад.

У судској одлуци се наводи да је разрјешење Сладојевићеве неправилно и незаконито, јер рјешење о њеној смјени не садржи образложење, односно у њему нису наведени разлози смјене. Суд наглашава да град има законско овлашћење да именује и разрјешава директоре установа чији је оснивач, али наводи да то мора бити у складу са законом.

- Оспорени акт не садржи образложење, па према томе нити разлоге његовог доношења, као ни поуку о правном средству.

Недостатак образложења за посљедицу има немогућност оцјене законитости рјешења, тако да представља довољан разлог за његово поништење, што Сладојевићева основано истиче у тужби - образложио је суд и наложио граду да Сладојевићевој надокнади трошкове спора од 877 КМ.

Ипак, одлука суда не значи да ће се Сладојевићева вратити на посао с обзиром на то да је суд у пресуди навео да градске власти у року од 30 дана треба да донесу нову одлуку.

У образложењу суда се наводи да је Сладојевићева у тужби истакла да јој нису јасни разлози разрјешења са функције директора јер током њеног рада нису утврђене неправилности у центру, нити је током обављања наведене функције прекршила законске одредбе. У тужби је, између осталог, наведено да је разријешена дужности прије истека мандата за шта није добила ваљано образложење и ту тужбу суд је оцијенио основаном.

Додали су и чињеницу да је Скупштина града у одговору на тужбу доставила подробније образложење разлога због којих је донијела овакво рјешење, али да то нема утицаја на одлуку суда, јер ти разлози не могу надомјестити недостатак образложења у самом рјешењу о смјени.

Сладојевића је казала да је срећна због пресуде јер на видјело излази истина.

- Све вријеме против мене је вођена политичка и медијска хајка. Драго ми је да је доказано да нисам криминалац, да нисам злоупотријебила свој положај, као ни трговала дјецом. Разријешили су ме на незаконит начин а поставили политичке полтроне и истомишљенике - рекла је Сладојевићева.

Додала је да не зна да ли ће бити враћена на посао.

- Видјећемо у наредном периоду како ће одлучивати они за које се сада показало да су одлучили против закона. Видјећу њихов идући корак и у складу с тим правно дјеловати - рекла је Сладојевићева и додала да ће тражити све што јој припада по закону, укључујући и плате.

У Градској управи Бањалука су казали да још нису добили пресуду суда и да неће коментарисати ништа док не добију документ.

Скупштина града Бањалука 20. јула прошле године смијенила је Сладојевићеву са функције директорице Центра за социјални рад Бањалука због наводних пропуста у раду изнесених у анонимним пријавама.

Обустава истраге

Окружно тужилаштво у Бањалуци у новембру прошле године донијело је наредбу о неспровођењу истраге против Сладојевићеве. Тада је утврђено да су анонимне пријаве о незаконитостима у раду и мобингу над радницима од стране Сладојевићеве резултат незадовољства и личног сукоба неколико радника међу којима и Бојана Аруле, који је био кандидат за директора центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана