Студенти траже од Црнатка да поништи оглас за посао у МИП-у

Срна
Студенти траже од Црнатка да поништи оглас за посао у МИП-у

Бањалука, Сарајево - Студенти факултета политичких наука у Бањалуци, Мостару и Сарајеву реаговали су на јавни оглас за попуњавање радних мјеста државних службеника у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ, захтијевајући од министра Игора Црнатка да поништи конкурс за посао.

Студенти су навели да у спорном огласу нису наведени посебни услови у виду усмјерења високог образовања, као и други посебни услови које кандидат мора да испуни, те да оглас није објављен јавно, односно није објављен на службеним страницама Министарства. 

Студенти тврде да и поред одржаног састанка са Црнатком, на коме је договорена сарадња Министарства на чијем је челу и факултета политичких наука у БиХ, није дошло до промјена, преноси "АТВ". 

"Поменути оглас нас је натјерао да поново реагујемо и позовемо господина Црнатка да наведени оглас поништи те у обновљеном поступку назначи посебне услове у погледу врсте усмјерења високог школског образовања за наведене функције у Министарству иностраних послова БиХ", наводе студенти. 

Студенти су подсјетили да је МИП БиХ, посредством Агенције за државну службу БиХ, 22. јануара објавио јавни оглас за попуњавање радих мјеста државних службеника у овом министраству и то за позиције: трећи секретар у Одсјеку за радно-правну заштиту, други секретар у Одсјеку за економску дипломатију, трећи секретар у Одсјеку за Азију и Африку, други секретар у Одсјеку за међународне послове, први секретар у Одсјеку за визно-пасошке послове, те виши стручни сарадник за архив и документацију у Одсјеку за опште послове, архив и документацију. 

Осим за другог секретара у Одсјеку за међународноправне послове, гдје је потребно имати завршен Правни факултет, за позиције у Министарству довољно је имати "завршен факултет", што је без сумње општи услов за све државне службенике, у складу са чланом 22 Закона о државној служби у институцијама БиХ, док се посебни услови у смислу образовања не траже. 

Члан 9 став 5 Правилника о карактеру и садржају јавног конкурса, начин провођења интервјуа и обрасци за провођење интервјуа прописује да се "описи послова по правилу преузимају из акта о унутрашњој организацији институције, као и посебни услови у погледу врсте усмјерења високог образовања, /.../ као и других посебних услова које мора испунити кандидат према пропису о унутрашњој организацији институције". 

"Питамо се зашто Правилник о унутрашњој организацији Министарства иностраних послова БиХ није јавно објављен, односно доступан на службеним страницама Министарства? Не умањујући вриједност било чијег образовања, питамо се може ли критеријум за пријем у Министарство иностраних послова, и то на позицију трећег секретара у одсјеку за Азију и Африку, бити диплома Агрономског, Текстилног, Шумарског или Рударског факултета", питали су студенти министра иностраних послова у Савјету министара. 

Они наглашавају да истовремено, дипломци факултета политичких наука у БиХ немају прилику радити у струци.

"Управо они, академски грађани који имају дипломе међународних односа и дипломатије, као и све компетенције које су тражене за послове државних службеника МИП БиХ, немају прилику доказати властито знање у пракси", истичу студенти.

Студенти су подсјетили да је 30. децембра 2016. године у Бањалуци одржан састанак представника студентских организација факултета политичких наука у БиХ са министром Црнатком, такође, због дискриминације дипломаца с наведених факултета. 

"На том састанку, министар Црнадак је обећао сарадњу Министарства на чијем је челу са факултетима политичких наука у БиХ, али до данас се ништа није промијенило, а јавни оглас због којег смо присиљени поново реаговати није охрабрујући у том смјеру. Позивамо министра иностраних послова БиХ да наведени оглас поништи те у обновљеном поступку назначи посебне услове у погледу врсте усмјерења високог школског образовања на наведене функције у МИП-у БиХ", наглашавају студенти. 

Потписници писма су Асоцијација студената Факултета политичких наука Сарајево "СПОНА", Студентска организација Факултета политичких наука Бањалука "СОФПН" 
и Удружење "Хрватски студентски политиколоши Форум" Мостар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана