Студенте на јесен чекају нови смјерови

Данијела Стоканић
Студенте на јесен чекају нови смјерови

Бањалука - Студенти Универзитета у Бањалуци у идућој академској години на располагању би могли имати 20 нових студијских програма, док би академци требало да добију прилику да похађају нове мастер и докторске програме на Универзитету у Источном Сарајеву.

То су само неки од приједлога за упис студената у академској 2018/19. години које су јавни универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву упутили Министарству просвјете и културе РС, а коначну одлуку донијеће Влада РС.

Ако Влада усвоји приједлог бањалучког Универзитета, пред студентима ће се на јесен наћи око нових 20 студијских програма, који су тренутно у фази лиценцирања.

- Ријеч је о студијским програмима на Медицинском, Филолошком, Природно-математичком, Технолошком, Пољопривредном, Архитектонско-грађевинско-геодетском и Економском факултету. У плану је увођење студијских програма и на Факултету политичких наука и Факултету безбједносних наука - казали су у бањалучком Универзитету.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић истакао је да раде на иновирању два студијска програма.

- Студијски програм техничко образовање и информатика раније је трајао три, док би од јесени могао трајати четири године. Осим тога, у склопу студијског програма математика и информатика, покрећемо смјер информатика - објаснио је Трбић и додао да студијске програме мијењају на захтјев привредника, јер су тржишту потребни информатичари.

Према ријечима вршиоца дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стеве Пашалића у наредној академској години предложен је упис студената на нове студијске програме који су лиценцирани у току 2017. године.

- То се односи на студијски програм Шумарство - други циклус са три смјера, те на студијски програм Докторске студије методике разредне наставе – 180 ECTS са три смјера - казао је Пашалић.

Он је подсјетио да је у току претходне године иновирано седам студијских програма.

- На нашим факултетима постоје студијски програми на којима током претходних година није било пријављених кандидата за упис тако да уписне квоте за те студијске програме нису предложене - рекао је Пашалић.

Универзитет је, истакао је Пашалић, Министарству просвјете и културе РС доставио документацију за лиценцирање још седам студијских програма, међу којима су географија за први, те математика и филозофија за трећи циклус студија на Филозофском факултету Пале. Осим њих, на списку за лиценцирање нашао се и студијски програм за општу књижевност, театрологију и библиотекарство на првом циклусу студија на Филозофском факултету Пале.

-  На истом списку је и студијски програм другог циклуса студија Међурелигијске студије и изградња мира на Православно-богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи.  Своје мјесто на листи нашли су и студијски програми Предшколско образовање и Информатика у образовању другог циклуса студија на Педагошком факултету Бијељина - нагласио је Пашалић.

Уписне квоте

Универзитет у Бањалуци предложио је да у овој високошколској установи у академској 2018/19. години буду уписана 3.273 студента на првом, 1.398 на другом и 135 на трећем циклусу студија. У академској 2017/18. приједлог за први циклус студија био је 3.285 студента што је за 12 више у односу на приједлог за идућу годину. Универзитет у Источном Сарајеву је предложио упис 2.445 студента на првом и 712 на другом циклусу студија, што је за 300 мјеста више него лани.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана