Струја скупља за 4,9 одсто

Вељко Зељковић
Струја скупља за 4,9 одсто

Требиње - Цијена електричне енергије за привредне субјекте у Републици Српској биће у наредном периоду повећана за 4,9 одсто.

Иако је првобитно било предлагано да се ово повећање креће у процентима од 11 до 17 одсто, у зависности од категорије потрошње, на јучерашњем састанку у Требињу предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Управа “Електропривреде Републике Српске” постигли су договор о, како је саопштено, “минималном повећању цијене струје за велике потрошаче у Српској”.

Из Привредне коморе РС истичу како би били најсрећнији да није дошло до овог повећања, али и да им је драго што је, ако је већ морало доћи до корекције цијене струје, уважен њихов и став привредне заједнице Српске да оно не буде у раније предложеним процентима.

- Влада Српске и менаџмент “Електропривреде” уважили су наш захтјев да оно не буде веће од пет одсто. Међутим, треба рећи и да ће оно утицати на конкурентност наше привреде - рекао је за “Глас Српске” портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Како је објаснио, проблем представља то што је једна оваква одлука донесена на почетку пословне године, што ће створити додатне трошкове оним привредним субјектима који имају већ потписане уговоре са иностраним партнерима.

Сличан став имају и у Унији удружења послодаваца Републике Српске, из које су нагласили да би било најбоље да није дошло до овог поскупљења струје, али и да не могу бити незадовољни утврђеним процентом.

- Пет одсто је за нас донекле прихватљиво и подношљиво, а поготово ако се зна да је било предлагано да струја поскупи у процентима који су се кретали и до 20 одсто - каже предсједник ове уније Драгутин Шкребић.

Он, ипак, упозорава како ће и ова “минимална” корекција цијена имати негативних ефеката, јер ће ланчано довести до раста цијена других производа.

- Током овог разговара са представницима власти и ЕРС-а наводили смо како је током прошле године направљен озбиљан напредак. Повећане су плате, смањени доприноси... Све ове позитивне ставке могле би пасти у воду уколико се и у наредном периоду настави са оваквим и сличним поскупљењима - поручио је Шкребић. 

Субвенције

Премијер Радован Вишковић истакао је да је ријеч о минималном поскупљењу.

Навео је да ће ЕРС и у наредном периоду у врло значајној мјери и даље кроз цијену електричне енергије субвенционисати привреду у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана