Stranci vole Srpsku zbog prirode i hrane

Milijana Latinović
Stranci vole Srpsku zbog prirode i hrane

Banjaluka - Broj turista koji iz svih krajeva svijeta hrle u Republiku Srpsku tri puta je veći za dvije decenije, a planinski i banjski centri, netaknuta priroda te tradicionalne gastronomske delicije samo su mali dio bogate domaće ponude.

U Statističkom godišnjaku, koji je objavio Republički zavod za statistiku, navedeno je da je Srpsku 1997. godine posjetilo 108.009 turista, dok je lani taj broj iznosio 344.659. U istom periodu povećan je i broj noćenja, pa su tako 1997. u RS zabilježena 362.243 noćenja, dok su prošle godine u hotelima, motelima i drugim smještajnim kapacitetima prespavala 794.543 posjetioca.

Osim turista iz regiona, koji su najčešći gosti u banjama, na planinama te u eko i etno-centrima, prirodne ljepote Srpske sve češće su nezaobilazne destinacije i za stanovnike Italije, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i Turske. Znamenitosti RS proteklih nekoliko godina obilaze i stanovnici Indije, Bahreina, Malezije i Brazila. 

U turističkim organizacijama širom Srpske ističu da su jedinstvena priroda i domaća hrana mamac za strane goste iz cijelog svijeta, kojih je iz godine u godinu sve više.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe za “Glas Srpske” da je trend rasta broja dolazaka i noćenja posljedica dobre promocije na međunarodnim sajmovima i konferencijama, kao i digitalnog marketinga, koji čini skoro 40 odsto ukupne promocije turističke ponude.

- Interesovanje za sve naše destinacije je ogromno. Iduće godine bićemo dio programa “In džour pocket” koji je namijenjen mladima, a u okviru kojeg će biti snimljena tri promotivna materijala za naše destinacije, i to za Banjaluku, Trebinje, te Foču i Višegrad. Prepoznati smo kao najatraktivnija destinacija za aktivan odmor, a to je šansa za privlačenje mladih - rekla je Jovanovićeva. 

Zahvaljujući tom programu, dodala je ona, Turistička organizacija imaće na raspolaganju povratne informacije gdje su mladi boravili, koje destinacije su posjetili, u kojim manifestacijama su uživali, što je veoma važno za kreiranje novih turističkih proizvoda.

Osim Banjaluke, Trebinja i Višegrada s Andrićgradom, koji su godinama najposjećeniji gradovi u Srpskoj, među biserima domaćeg turizma izdvajaju se i nacionalni parkovi “Kozara” i “Sutjeska”, etno-selo “Stanišići” i olimpijska ljepotica Jahorina.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže za “Glas Srpske” da najviše posjetilaca u dolinu heroja dolazi iz Hrvatske.

- Lani smo ugostili i bračni par iz Dubaija i goste iz Hongkonga. Pozitivan trend je nastavljen i u 2018. godini, za koju mogu reći da nam je najbolja poslijeratna godina, te da bilježimo za 400.000 KM veći prihod od turizma u odnosu na prošlu godinu - rekao je Pavlović.

Da je Srpska uložila mnogo u razvoj turizma i da iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate potvrđuje i podatak Turističke organizacije RS da su za devet mjeseci ove godine od boravišne takse prikupljena 1,03 miliona maraka, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period lani. Procjene su da će do kraja ove godine RS imati više od milion noćenja turista.

Hoteli

Nada Jovanović je istakla da uporedo sa povećanjem broja dolazaka i noćenja turista u RS raste i broj smještajnih kapaciteta.

- U Trebinju se grade dva, a u Bijeljini tri hotela - rekla je ona, ističući da će Banjaluka iduće godine postati bogatija za međunarodno brendirani hotel “Courtyard by Marriott”.

*Dolasci stranih turista po godinama

ZEMLjA         2008.        2017.

Austrija        3.302         5.959

Holandija      970          2.177

Njemačka        3.296        5.527

Turska            387         15.366

SAD                1.076       2.410

Kina               66           2.000

Australija     258          980

Izrael           206           512

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana