Strah od kazne i bolesti tjera na vakcinaciju

Svjetlana Đuričić
Strah od kazne i bolesti tjera na vakcinaciju

Banjaluka - Prve kazne izrečene zbog nevakcinisanja djece, ali i strah od zaraznih bolesti natjerali su roditelje u Srpskoj da redovnije dovode mališane na imunizaciju.

To potvrđuju podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prema kojima obuhvat vakcinacije djece nije niži u odnosu na 2017. godinu, a za pojedine vakcine obuhvat čak i raste.

- Porast obuhvata se bilježi za prvu dozu MRP vakcine, sa 74 odsto u 2016. godini na 84 odsto lani. Značajno je što nijedna regija u Srpskoj nema obuhvat za MRP vakcinu niži od 80 odsto, dok je posmatrano po opštinama najniži obuhvat prvom dozom vakcine MRP lani imalo Kneževo, odnosno 48 odsto - istakli su za “Glas Srpske” u institutu.

Dodali su da se značajan porast obuhvata u odnosu na prethodnu godinu bilježi i kod primjene vakcine protiv difterije i tetanusa za odrasle, sa 77 na 90 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo lani je registrovana 271 osoba oboljela od zaraznih bolesti koje mogu biti spriječene vakcinacijom. 

Visoke stope obolijevanja od ovih bolesti zabilježene su 2014, 2015. i 2018. godine, čemu su, kako kažu, posebno doprinijele epidemije morbila, kao posljedica nevakcinisanja djece.

I podaci kojima raspolaže zdravstvena inspekcija u Srpskoj pokazuju da se stanje u vezi sa obaveznom imunizacijom djece popravlja. Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić kazala je da je do sada devet roditelja u Srpskoj uslovno kažnjeno zbog nevakcinisanja djece, a u još pet slučajeva sudovi su izrekli novčane kazne od po 100 KM.

- Protiv 30 roditelja koji su izričito odbili vakcinaciju inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima. Protiv onih koji su u međuvremenu vakcinisali djecu sud je obustavio postupak - kazala je Makivićeva te dodala da je do sada pozvano više od 90 roditelja, od kojih se većina odazvala pozivu.

Nakon razgovora sa inspektorom većina roditelja prihvatila je vakcinaciju, dok je određeni broj njih tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta.

- Ukoliko roditelj ili staratelj odbije sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na predviđene kazne. Novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete iznosi od 100 KM do 1.000 KM - rekla je Makivićeva, te dodala da cilj nije kažnjavanje već zaštita djece od bolesti.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran  je kazao da se roditelji ponašaju odgovorno i dovode djecu na vakcinaciju.

- Vakcinacija u našoj ustanovi ide po planu i nije bilo neželjenih reakcija na vakcine. Vjerovatno je i to razlog dobrog odziva roditelja - rekao je Šaran.

Roditelji kažu da, u strahu od kazni, ipak prelome i odvedu dijete na vakcinaciju, ali da im nije svejedno kada čuju tuđa loša iskustva. Aleksandra L. iz Banjaluke kaže da je njena dvogodišnja kćerka djelimično vakcinisana.

- Zbog manjih tegoba kod djeteta, uz savjetovanje sa pedijatrom, odgodili smo vakcinaciju, ali znam da nas to uskoro čeka - rekla je Aleksandra.

U periodu od marta do avgusta ove godine prijavljeno je 80 oboljelih od morbila u Srpskoj, od čega 66 nije bilo vakcinisano, vakcinacija je bila nepotpuna ili nije bilo podataka o njoj.

BiH je prema istraživanju iz 2016. godine bila na drugom mjestu u svijetu prema stopi nepovjerenja u vakcinaciju, jer je 36 odsto stanovnika izrazilo sumnju u efikasnost vakcine. To istraživanje, koje je sprovedeno u 67 država, pokazalo je da Francuzi najmanje vjeruju u bezbjednost vakcinacije, dok je na trećem mjestu Rusija.

Romi i migranti

Institut za javno zdravstvo prikuplja i podatke o obuhvatu vakcinacije romske djece, ali zbog njihove velike mobilnosti nemaju precizne podatke.

- Romi stalno nastanjeni u RS vakcinišu se u domovima zdravlja. U opštinama poput Gradiške i Modriče saradnja ove populacije je veoma dobra, dok je u drugim lokalnim zajednicama obuhvat na nižem nivou - kazali su u institutu, te dodali da do sada nije bilo prijava zaraznih bolesti kod migranata na teritoriji RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana