Страдала дјеца добијају споменик

Срна
Страдала дјеца добијају споменик

Источно Сарајево - Покровитељ изградње спомен-обиљежја дјеци Српског Сарајева страдалој у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату биће предсједник РС Милорад Додик, изјавила је у Источном Новом Сарајеву директорица Основне школе "Свети Сава" Данијела Мрда.

- Спомен-обиљежје за које је идејно рјешење урадио академски сликар Борко Мочевић биће постављено у дворишту наше школе - рекла је Мрда у четвртак увече обраћајући се на академији "Дјецу вам нећу опростити", којом је завршена манифестација "Дани сјећања" посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Она је навела да је ОШ "Свети Сава" са удружењима проистеклим из протеклог рата покренула иницијативу за изградњу спомен-обиљежја у дворишту школе.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је веома важно да се сјећамо свих жртава, а посебно дјеце као осјетљиве категорије која је кроз цијели 20. вијек преживљавала разне облике страдања и тортуре.

- Морамо да знамо шта нам се десило у прошлости, јер је позната чињеница да онај ко контролише прошлост, контролише и садашњост и пројектује будућност генерацијама које долазе - истакао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана