Стиже подршка за ширење производње у Вишеграду

Милијана Латиновић
Стиже подршка за ширење производње у Вишеграду

Вишеград - Вишеград има радну снагу која недостаје Републици Српској, углавном металске, машинске и дрвне струке, а у идућем периоду потребно је радити на унапређењу привреде како у овој, тако и у осталим локалним заједницама.

Истакнуто је то јуче након састанка министра привреде и предузетништва РС Вјекослава Петричевића са начелником Вишеграда Младеном Ђуревићем.

Петричевић је током посјете овој локалној заједници обишао и Фабрику челичне ужади УНИС УСХА која је недавно купила нову опрему с циљем покретања посла у Фабрици за производњу жице у Новом Горажду, гдје ће бити запослено 15 радника. Ова вишеградска фабрика, која успјешно послује од 1983. године, запошљава око 50 радника. С обзиром на то да је жица основна сировина за производњу челичне ужади, вишеградска фабрика се кредитно задужила да би обезбиједила опрему за погон у Новом Горажду.

Петричевић је истакао да је Влада Српске чврсто опредијељена за развој и обезбјеђење повољнијих услова за предузећа попут овог, која улажу у проширење производње и отварају нова радна мјеста.

- Разматрамо могућност да привредницима ускоро буду на располагању кредитни аранжмани с малом каматном стопом за набавку нових технологија. Малу каматну стопу и дугорочно финансирање обезбиједиће држава кроз модел повољних кредита, у сарадњи са локалним банкама или међународним организацијама - рекао је Петричевић и додао да технолошки развој побољшава конкурентност и продуктивност домаће привреде.

Генерални директор фабрике УНИС УСХА Александар Мандић истакао је за “Глас Српске” да ће ова фирма у идућих годину, двије сигурно имати око 150 радника у погону у Вишеграду и Новом Горажду, што је веома значајан искорак.

- Извозимо око 75 одсто свега што произведемо. Министар је најавио одређене субвенције приликом набавке опреме што ће нама, а и другим извозницима, много олакшати пословање - рекао је Мандић.

Ђуревић је истакао да је са министром разговарао о плановима за наредни период, те да вјерује да ће они бити остварени на задовољство свих.

- Битно је то што смо конкретизовали кључне проблеме и сигуран сам да ћемо заједничким радом направити бољу ситуацију у привредном сектору - истакао је Ђуревић и напоменуо да је у нових седам фирми запослено више од 100 радника.+

Привредна конференција

У Вишеграду је јуче одржана трећа по реду Привредна конференција посвећена туризму и пољопривреди, на којој је истакнуто да је туризам у овој општини након изградње Андрићграда доживио експанзију, те да је у протеклом периоду основана и Пољопривредна задруга с циљем побољшања услова за бављење пољопривредом. На конференцији су представљени привредни потенцијали и нови пројекти за потенцијалне инвеститоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана