Stevandić organizovao konferenciju o mladima u Srpskoj

RTRS
Stevandić organizovao konferenciju o mladima u Srpskoj

Banjačuka - "Mladi u Srpskoj – problemi i perspektive – odlazak, ostanak i povratak" - ovako glasi naziv konferencije koju je za mlade organizovao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Poslata je poruka da su mladi stub zemlje, za koje je potrebno obezbijediti pozitivan ambijent. Napomenuto je da će neke od ideja sa konferencije biti upućene Vladi i Narodnoj skupštini Srpske.

Ostati ili otići, pitanje je o kojem razmišlja veliki broj mladih. Desetine hiljada njih već je spakovalo svoje kofere u nadi da će prosperitet pronaći izvan granica.

"Da krenemo od najbitnijeg za mlade, a to su primanja, pri zavšetku fakulteta nemogućnost da se pronađe posao u struci", rekao je učesnik konferencije Dušan Komljenović.

Nije neuobičajeno da su se i oni koji su otišli vratili u Republiku Srpsku. Neki od njih pokreću i vlastita privredna preduzeća i donose nove ideje, čime pomažu i ekonomiju zemlje. 

Iako nije te struke, Aleksandar je prije dvije i po godine pokrenuo agenciju za digitalni marketing, koja danas zapošljava sedam radnika.

"Trenutno u svijetu nedostaje oko četiri miliona IT stručnjaka i smatram da je IT oblast jedna od prilika za razvoj Republike Srpske i BiH. Oblast gdje možete da živite u Republici Srpskoj, a da zarađujete po EU standardima", izjavio je učesnik konferenicje Aleksandar Čičić.

Mladi bi trebalo da budu pokretačka snaga društva i zemlje. Međutim mnogi su zemlji okrenuli leđa i prije nego što su pokušali da daju svoj doprinos u njenom razvoju.

"Do sada smo uglavnom na neki način razvijali sistem destrukcije i mladima dijelili lekcije, a iskustvo novih zanimanja i novih tehnologija je takvo da oni imaju više iskustva od nas starijih", istakao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ostvariti dobar privredni ambijent, uskladiti obrazovni sistem sa tržištem rada, mladima Srpske omogućiti adekvatno bavljenje istraživačkim radovima, samo su neke od ideja koje su predstavljene na konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana