Starine u modi

Vesna Popović
Starine u modi

Banjaluka - Stare i rijetke novčanice, kovanice, ikone, oružje, knjige, fotografije i drugo zaboravljeno blago prohujalih vremena juče je bilo izloženo u etno-selu “Ljubačke doline” u banjalučkom naselju Ljubačevo.

Ovaj jednodnevni izložbeno-prodajni sajam u okviru prvog Sajma starina umjetnina i antikviteta okupio je oko 20 kolekcionara iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Dio zbirke koju je prikupljao prethodnih 40 godina predstavio je Zdravko Krole iz Dervente, a na njegovom štandu su dominirali vojna oprema i kovanice.

- Među eksponatima je bodež iz doba Austrougarske, koji je ukrašen raznim gravurama, šljemovi iz Drugog svjetskog rata, te novčić iz starog Rima - rekao je Krole i dodao da je najstariji izloženi predmet kubura na kamen, koja je stara između 200 i 300 godina, a pazario ju je u Osijeku.

U društvu ljubitelja starina bio je i Emin Hadžiabdić iz Travnika, koji za sebe kaže da je svaštar.

- Već tri decenije sakupljam sve i svašta, pa sam starinama uspio da napunim cijeli sprat kuće. Pošto sam sada penzioner, imam više vremena da se posvetim mom hobiju - rekao je Hadžiabdić i dodao da su stručnjaci vrijednost njegove kolekcije procijenili na više od 200.000 KM.

Među interesantnijim eksponatima koje je donio na sajam su mape starih željeznica iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a od knjiga tu je “Jevanđelje po Mateju” iz 1793. godine.

- Nabavljam predmete na razne načine. Raspitujem se gdje ruše neku stariju kuću ili objekat, te da li nešto imaju na tavanima - kazao je Hadžiabdić.

Dodao je da mnogi i ne znaju kakvo “blago” posjeduju.

- Tako sam pronašao i najvrednije predmete. To su dvije ikone i rukopis iz 1674. godine - rekao je Hadžiabdić.

Vlasnik etno-sela Nedeljko Branković rekao je da su “Ljubačke doline” nastale iz njegove strasti za sakupljanjem starina, te da je očekivano da se ovakav sajam tu i održi.

- Cilj sajma jeste da njegujemo kulturu u svim segmentima, te da njegujemo očuvanje običaja, tradicije i kulturnog nasljeđa - rekao je Branković.

Iz Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) poručuju da svaki put podržavaju manifestacije u ovom etno-selu.

  • Još jednom je pokazano da “Ljubačke doline” zaslužuju mjesto na mapi kulturnih događaja. Uz njihovu pomoć TOBL može da razvija kulturni turizam, što je značajno za Banjaluku i region - kazala je portparol TOBL-a Branka Branković.

Tradicija

Sajmu je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, koji je rekao kako je bitno da ovakav sajam ima turističku, kulturnu, ali i edukativnu notu.

- Poruka ovakvog sajma jeste da trebamo čuvati kulturno-istorijsko nasljeđe -  istakao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana