Šta je najskuplje uvezeno u BiH?

ATV
Šta je najskuplje uvezeno u BiH?

Šta mislite da je najskuplja uvezena stvar u BiH?

“Ne znam, mislim auto da je”, “Neki automobil, prevozno sredstvo, vjerovatno”,”Šta mislite koliko je koštalo?”-”Košta jedno pola miliona maraka.”

“Možda u KM-ovima jedno 160-70 hiljada otprilike.”

Ko je rekao da je u najskuplja stvar uvezena u BiH prošle godine automobil - pogodio je. Vlasnik se ne zna ali se zna da je Porše platio 510 hiljada maraka sa porezom. 

“Naravno da građani BiH, između ostalog, uvoze i vozila koja su zaista skupa, pogotovo ako to upoređujemo sa običnim standardom građana u BiH. Mi smo tako u 2018. godini imali uvoz praktično dva Poršea. Jedan je imao vrijednost od 443.000 KM, a uvoznik je na to još platio nešto više od 75.000 maraka uvoznih dadžbina, odnosno carine i PDV-a”, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

U BiH lani je ukupno uvezeno oko 83.000 vozila, što je koštalo vrtoglavih 896 miliona 352 hiljade maraka. Uglavnom je riječ o polovnim vozilima, kojih je uvezeno oko 72.000, ostalo su nova auta. Pored skupocjenog Poršea, među prva četiri na listi najskupocjenijih su se našli još jedan Porše, zatim Ferari i, naravno, omiljeni među bh državljanima, njemački Mercedes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana