Српски повратници кров над главом чекају четврт вијека

Милијана Латиновић
Српски повратници кров над главом чекају четврт вијека

Бањалука - Тендер за обнову и изградњу 114 кућа за српске повратнике у федералним општинама Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово још није расписан, иако су од јавног позива до данас прошле четири године.

Становници ових општина кров над главом требало је да добију до краја прошле године, али су рокови помјерени, јер су поништена два тендера за стамбено збрињавање расељених.

Иако су крајем 2017. тврдили да ће нови тендер расписати почетком ове године, у федералном Министарству расељених особа и избјеглица немају прецизне информације када ће то бити учињено. Ипак, истичу да би тендер требало да буде расписан у овом или наредном мјесецу.

- Биће изграђено 114 стамбених објеката у ове три општине. Не постоји законом дефинисан рок до када куће треба да буду обновљене и изграђене - навели су из овог министарства.

Стално пролонгирање рокова гаси и посљедњу наду мјештана ових општина да ће се вратити на своја огњишта из којих су расељени прије готово четврт вијека.

- Велики је притисак на општину, јер људи који су потписали уговоре за изградњу и обнову кућа још прије четири године стално зову и распитују се. Нико нас не обавјештава о било каквим активностима у вези са тим. Да ли су у питању политичке игре или нешто друго, не знам, али је чињеница да највише испаштају корисници - рекао је начелник општине Босанско Грахово Душко Радун.

Додао је да ће у зависности од оштећења поједине пријератне куће бити обновљене, а неке поново изграђене по систему "кључ у руке".

Незадовољство због процедура које отежавају повратак у ове три општине не крије ни начелник општине Гламоч Небојша Радивојша.

- Овдје је ријеч о класичној опструкцији ове три општине у ФБиХ од стране Сарајева - кратко је поручио Радивојша.

Српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић каже да федерално Министарство расељених особа и избјеглица свих ових година ради на томе да се избјеглице не враћају на подручје ФБиХ.

- Треба им "честитати" на тако негативном успјеху, јер је повратак на подручје Федерације сведен на минимум. У протекле четири године и они који су се вратили на пријератна огњишта сада одлазе у мјеста у којима су били у вријеме избјеглиштва. Они имају циљану стратегију да се повратак или умањи или спријечи. Ситуација је додатно отежана откад је на челу министарства СДА, јер сви знамо да је стратегија те странке да онемогући повратак и српских и хрватских избјеглица - рекао је Михајловић.

Колико је ситуација алармантна, каже Михајловић, најбоље се види на примјеру општине Дрвар, гдје је прије четири године било око 7.500 становника, а сада је тај број преполовљен.

Лијечење

Према одлуци предсједника РС Милорада Додика српски повратници у федералним општинама Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово већ скоро два мјесеца могу да се лијече у Републици Српској.

Потписан је протокол који повратницима у ове три општине у Ливањском кантону омогућава лијечење у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци и Болници "Др Младен Стојановић" у Приједору. Раније су се лијечили само у Мостару и Ливну, јер им власти у овом кантону нису дозвољавале право на избор болничког лијечења.

Планирана изградња кућа

30 - Дрвар

47 - Гламоч

37 - Босанско Грахово

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана