Srpska sinonim za slobodu i budućnost

Svjetlana Đuričić
Srpska sinonim za slobodu i budućnost

Banjaluka - U temelje Srpske uklesana su imena 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a sinonim za izborenu slobodu i odlučujuća riječ za budućnost je Republika Srpska.

Istaknuto je ovo juče na obilježavanju krsne slave MUP-a, Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdana, koje je počelo predajom raporta počasne jedinice MUP-a predsjednici RS Željki Cvijanović. Nakon toga ispred Centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima MUP-a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Banjaluci služen je parastos.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač čestitao je krsnu slavu svim policajcima, ističući da je naša obaveza i dužnost da se na ovaj dan sjećamo svojih junaka.

- Trebalo bi da ih se sjećamo cijele godine, ali ovaj dan je posebno u njihovu čast. MUP nastavlja da brine o bezbjednosti građana RS i njihove imovine, te zaštiti svih vrijednosti. To je prvi zadatak MUP-a koji ćemo i dalje obavljati - rekao je Lukač.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je krsna slava MUP-a značajan datum, kada se takođe obilježava potpisivanje Dejtonskog sporazuma, ali i ulazak srpske vojske koja je prije 100 godina oslobodila Banjaluku.

- Okupili smo se da iskažemo zahvalnost svima koji su za slobodu dali živote i opredjeljenje da smo tu slobodu, koja je bila rezultat svih tih stradanja, spremni da čuvamo. Sinonim za tu slobodu i odlučujuća riječ za budućnost je Republika Srpska - naglasio je Dodik i čestitao krsnu slavu pripadnicima MUP-a i svima koji slave.

Cvijanovićeva je naglasila da je ovaj dan izuzetno značajan.

- MUP RS predano radi na bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine. Naša policija je jedina uniformisana sila RS i pokazuje to i kroz čuvanje identiteta i nacionalnih obilježja - kazala je Cvijanovićeva i dodala da je potrebno jačati policiju kako bi i dalje bila važan dio svih globalnih i regionalnih akcija na suzbijanju kriminala, terorizma i ostalih prijetnji.

Osim Dodika, Cvijanovićeve i Lukača, vijence su na Centralno spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a položili i direktor Policije Srpske Darko Ćulum, delegacije Narodne skupštine, Vlade Srpske, mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, Trećeg pješadijskog RS puka, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.  

Lokalne zajednice

Krsna slava MUP-a RS obilježena je i u Istočnom Sarajevu, Derventi i ostalim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske. Tim povodom služeni su parastosi i položeni vijenci na spomen-obilježja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana