Srpska ne blokira izvoz jabuka u Rusiju

Anita Janković-Rečević
Srpska ne blokira izvoz jabuka u Rusiju

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dalo je negativno mišljenje na Odluku o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća na rusko tržište, jer bi sporni dokument omogućio Savjetu ministara BiH da propisuje nadležnost entiteta.

Istakao je ovo portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović, naglasivši da Srpska ne blokira izvoz jabuka u Rusiju.

- Srpska je negativno mišljenje na pomenutu odluku, koju je predložila Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, dala jer se njom reguliše materija koja je isključivo u nadležnosti entiteta, a ne Savjeta ministara - rekao je Macanović. Naveo je da se nadležnosti institucija RS ne mogu utvrđivati odlukama koje donosi Savjet ministara BiH, jer tako nije definisano Ustavom Srpske.

- I Ustavom BiH je jasno definisano da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta, a u spornoj odluci se navodi da Savjet ministara, kao nadležni organ, propisuje koje bi to bile obaveze institucija RS, FBiH i Brčko distrikta. Ne može Savjet ministara propisivati Srpskoj i njenim institucijama šta će raditi - rekao je Macanović.

Pojasnio je da iz Ruske Federacije još nije stigao nikakav prijedlog za rješavanje problema u vezi sa izvozom jabuka iz BiH, tako da odluka o registraciji i obavezama izvoznika nema uticaja na izvoz u tu zemlju.

- Negativnim mišljenjem Srpska ne blokira proces rješavanja problema u vezi sa izvozom jabuka jer tom odlukom problemi ni ne bi bili riješeni budući da mi još ne znamo šta ruska strana želi. Srbija je donijela sličnu uredbu, ali im nije skinuta zabrana za izvoz krušaka - naglasio je Macanović.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede predložilo da se donesu uredbe na nivoima entiteta koje bi bile upućene Savjetu ministara, čime bi bile ispoštovane ingerencije entiteta, ali i institucija BiH u dijelu u kojem su nadležne.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je izjavio da se ovom odlukom direktno unapređuje sistem kontrole i da se nijednim dijelom odluke "ne dira" u nadležnosti entiteta.

- Registri su entitetski i to niko ne dovodi u pitanje, ali kontaktna tačka za trgovinu voćem i povrćem s Ruskom Federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definisano zakonom, a i protokolom koji smo prije godinu i po potpisali s Ruskom Federacijom - naveo je Šarović.

Pozitivno mišljenje na odluku kojom se propisuju uslovi koje treba da ispunjavaju izvoznici u Rusiju dala su resorna ministarstva FBiH i Brčko distrikta.

Zabrana

Ruske vlasti zabranile su uvoz jabuka iz BiH 22. januara nakon što je utvrđeno da su na njenom tržištu, umjesto iz BiH, završile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske. Sporne jabuke izvezlo je bijeljinsko preduzeće "Frukt kompani". Sporazumom sa Rusijom omogućen je izvoz jabuka koje su isključivo proizvedene u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana