Српска не блокира извоз јабука у Русију

Анита Јанковић-Речевић
Српска не блокира извоз јабука у Русију

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС дало је негативно мишљење на Одлуку о условима за регистрацију и обавезама извозника воћа и поврћа на руско тржиште, јер би спорни документ омогућио Савјету министара БиХ да прописује надлежност ентитета.

Истакао је ово портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић, нагласивши да Српска не блокира извоз јабука у Русију.

- Српска је негативно мишљење на поменуту одлуку, коју је предложила Управа за заштиту здравља биља БиХ, дала јер се њом регулише материја која је искључиво у надлежности ентитета, а не Савјета министара - рекао је Мацановић. Навео је да се надлежности институција РС не могу утврђивати одлукама које доноси Савјет министара БиХ, јер тако није дефинисано Уставом Српске.

- И Уставом БиХ је јасно дефинисано да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета, а у спорној одлуци се наводи да Савјет министара, као надлежни орган, прописује које би то биле обавезе институција РС, ФБиХ и Брчко дистрикта. Не може Савјет министара прописивати Српској и њеним институцијама шта ће радити - рекао је Мацановић.

Појаснио је да из Руске Федерације још није стигао никакав приједлог за рјешавање проблема у вези са извозом јабука из БиХ, тако да одлука о регистрацији и обавезама извозника нема утицаја на извоз у ту земљу.

- Негативним мишљењем Српска не блокира процес рјешавања проблема у вези са извозом јабука јер том одлуком проблеми ни не би били ријешени будући да ми још не знамо шта руска страна жели. Србија је донијела сличну уредбу, али им није скинута забрана за извоз крушака - нагласио је Мацановић.

Додао је да је Министарство пољопривреде предложило да се донесу уредбе на нивоима ентитета које би биле упућене Савјету министара, чиме би биле испоштоване ингеренције ентитета, али и институција БиХ у дијелу у којем су надлежне.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић недавно је изјавио да се овом одлуком директно унапређује систем контроле и да се ниједним дијелом одлуке "не дира" у надлежности ентитета.

- Регистри су ентитетски и то нико не доводи у питање, али контактна тачка за трговину воћем и поврћем с Руском Федерацијом је Управа за заштиту здравља биља. Тако је дефинисано законом, а и протоколом који смо прије годину и по потписали с Руском Федерацијом - навео је Шаровић.

Позитивно мишљење на одлуку којом се прописују услови које треба да испуњавају извозници у Русију дала су ресорна министарства ФБиХ и Брчко дистрикта.

Забрана

Руске власти забраниле су увоз јабука из БиХ 22. јануара након што је утврђено да су на њеном тржишту, умјесто из БиХ, завршиле јабуке које су претходно увезене из Пољске. Спорне јабуке извезло је бијељинско предузеће "Фрукт компани". Споразумом са Русијом омогућен је извоз јабука које су искључиво произведене у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана