Српска добила Штаб за ванредне ситуације

nezavisne.com
Српска добила Штаб за ванредне ситуације

Бањалука - Влада Републике Српске основала је Републички штаб за ванредне ситуације, који има свог команданта, његовог замјеника те начелника, као и 17 чланова.

Досад је Српска имала Републички штаб цивилне заштите, али је он угашен, а новоосновано тијело има сличне надлежности, које се, у суштини, односе на ефикасну реакцију у случају природних несрећа, као што су катастрофалне поплаве, суше, пожари, земљотреси...

Републичким штабом за ванредне ситуације командује премијер Радован Вишковић, његов замјеник је министар унутрашњих послова Драган Лукач, док је за начелника Штаба именован директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед.

Уз директора Полиције Дарка Ћулума, који је задужен за питање ангажовања полицајаца, чланови су 15 министара, али и помоћник генералног секретара Владе Српске за Сектор за информисање.

Републичком штабу за ванредне ситуације задати су бројни послови, тако да он, примјера ради, руководи и координише спровођење мјера и задатака заштите и спасавања.

Један од задатака Штаба је и да предлаже Влади Српске доношење одлуке о проглашењу ванредне ситуације било за цијелу Српску или за дио територије.

Осим тога, Штаб је ту и да наређује ангажовање снага и средстава из неугрожених општина и градова, на подручјима локалних заједница које су у тим моментима угрожене.

“Штаб руководи и координише рад субјеката и снага система заштите и спасавања у ванредним ситуацијама на спровођењу утврђених задатака. Он прати и стање и организацију заштите и спасавања и предлаже мјере за њихово побољшање, те ради на редовном информисању и обавјештавању становништва о ризицима, опасностима и предузетим мјерама”, наведено је у одлуци Владе Српске.

Један од задатака овог штаба јесте и да сарађује с надлежним органима заштите и спасавања сусједних држава у ванредним ситуацијама, те процјењује угроженост.

Међед у изјави за “Независне” каже да Републички штаб за ванредне ситуације има нове чланове у односу на ранији Републички штаб цивилне заштите, јер је у међувремену дошло до промјене неких министара, али и министарстава.

“Штаб се активира по наредби команданта или, у случају да је одсутан, његовог замјеника или начелника, када један дио Српске или цијелу Српску задесе одређене временске непогоде, без обзира на то да ли се ради, рецимо, о падавинама или пожарима и слично”, навео је Међед.

Небојша Куштриновић, метеоролог и члан Комитета за климатске промјене БиХ, поздравља оснивање оваквог штаба, јер потреба постоји.

“Неко мора да синхронзије активности у критичним ситуацијама јер, рецимо, ми ћемо се у овом 21. вијеку у сваком случају и даље суочавати с великим количинама падавина у кратком периоду”, навео је Куштриновић за “Независне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана