Srpska atraktivno područje za lovnu privredu

Srna
Srpska atraktivno područje za lovnu privredu

Banjaluka - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je Srpska veoma atraktivno područje za lovnu privredu i da postoje brojne inicijative iz okruženja da se dodatno unaprijedi taj aspekt privređivanja.

On je prije otvaranja 22. Međunarodnog sajma lova, ribolova, ekologije i sporta "LORIMES 2018" i 22. Međunarodnog sajma turizma i ugostiteljstva rekao da ove manifestacije sublimiraju nekoliko različitih, ali veoma bitnih oblasti za društveni i ekonomski razvoj Republike Srpske.


"Nadam se da ćemo u ovim oblastima ostvariti mnogo bolje rezultate nego što smo do sada imali", kaže Mirjanić i ističe da su lovstvo i ribolovstvo veoma važne oblasti, koje su prilično dobro uređene.

On navodi da je sajam prilika da se na jednom mjestu prikažu sva dostićnuća koja su u ovoj oblasti razvijena na području Srpske i regiona, kao i za razmjenu iskustava.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić poručio je na otvaranju Međunarodnog sajma lova, ribolova, ekologije i sportaa da primarni cilj Saveza ostaje primjena Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka /CITES/, čime bi bio omogućen izvoz visokotrofejne divljači.

On je dodao da je Savez na sajmu predstavljen u punom kapacitetu.

"Naša ponuda je svake godine bogatija u smislu izložbenih eksponata - naših trofeja, što znači da se u lovištima dobro gazduje, da imamo visokotrofejnu divljač i da smo organizovani. U ovom trenutku u našim lovištima realizujemo investicije u vrijednosti većoj od 400.000 KM putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", naveo je Minić i dodao da Savez ima 22.084 člana.

Direktor "Banjalučkog velesajma" Dragomir Bojanić rekao je da je 22. Međunarodni sajam lova, ribolova, ekologije i sporta "LORIMES 2018" i 22. Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva ove godine okupio oko 130 izlagača iz svih republika bivše Jugoslavije.

"Za sajam je vladalo izuzetno interesovanje i predstavljena je bogata ponuda, kao i veliki broj novih izlagača", dodao je Bojanić i istakao da je akcenat stavljen na domaću, zdravu hranu.

On je dodao da je na sajmu po prvi put organizovano takmičenje sjekača.

Sajam će biti otvoren do nedjelje, 18. novembra, od 10.00 do 19.00 časova, a ulaz je dvije KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana