Спорне наплатне кућице “нестају” до 20. септембра

nezavisne.com
Спорне наплатне кућице “нестају” до 20. септембра

Бањалука - Уклањање наплатних кућица на магистралном путу Бањалука - Клашнице почиње данас, а пошто је рок за извођење радова 45 радних дана спорни објекти требало би да буду премјештени до 20. септембра.

Кућице ће на другу локацију премјестити конзорцијум који чине “Козарапутеви”, “Приједорпутеви” и “ДОС електро”, а посао је вриједан око 1,5 милиона КМ.

“Кућице ће бити дислоциране на другу локацију и остају у власништву 'Путева РС', тако да би требало да буду употријебљене касније, када се за то појави потреба. Пут на којем се тренутно налазе биће враћен у првобитно стање”, рекли су за “Независне” из “Путева РС”.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, и Ненад Нешић, в.д. директора “Путева РС”, увешће данас с почетком у 9.30 извођаче у радове.

Подсјетимо, “Независне” су досад више пута упозоравале да спорне кућице узимају данак, јер се баш ту, за три године, догодило близу 50 саобраћајних удеса.

“Према расположивим подацима, од 6. фебруара 2015. до 6. фебруара ове године на спорној локацији догодило се 48 саобраћајних незгода, током којих су двије особе погинуле, три тешко и 11 лакше повријеђено, а у 32 случаја дошло је до материјалне штете”, рекли су раније из Републичке управе за инспекцијске послове.

Све те саобраћајке биле су с једним учесником, али идентичних карактеристика - сваки пут је возило ударило у наплатне кућице.

Агенција за безбједност саобраћаја похваљује активности “Путева Републике Српске” на уклањању тих наплатних кућица, јер ће то, како кажу, у значајној мјери допринијети повећању нивоа безбједности саобраћаја.

“Уклањањем поменутих кућица створиће се услови за безбједно одвијање саобраћаја поштујући принципе 'самообјашњавајућих путева', који се дефинишу и заговарају кроз европске директиве усмјерене на саобраћајну инфраструктуру. Суштина оваквих путева јесте да ни у једном тренутку возача не доводе у заблуду односно не збуњују возача, што може узроковати небезбједно или неочекивано понашање возача у саобраћају”, појаснио је Милан Тешић, руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС.

Процес избора извођача радова за уклањање тих кућица, подсјетимо, раније су кочиле жалбе. Главни републички саобраћајни инспектор у фебруару је наложио да оне буду уклоњене.

Пореске обвезнике, подсјетимо, кућице су коштале милионе, иако никада нису биле у функцији, јер су на магистралном путу Бањалука - Клашнице, а не на аутопуту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана