Spisak prekobrojnih u Željeznici RS duži za 173 imena

Marijana Miljić
Spisak prekobrojnih u Željeznici RS duži za 173 imena

Banjaluka - Menadžment "Željeznica RS" skrojio je izmjene pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta prema kojima bi u preduzeću do kraja godine trebalo da budu 2.592 radnika, što je za 173 manje u odnosu na raniji plan predviđen tim dokumentom.

Nova sistematizacija radnih mjesta u "Željeznicama RS" predviđa da u sektoru zaduženom za poslove infrastrukture budu 1.362 radnika, što je 88 zaposlenih manje nego ranije, a da sektor za poslove operacija zapošljava 980 radnika ili 41 manje u odnosu na prvu verziju sistematizacije. Broj zaposlenih u sektoru koji se tiče zajedničkih poslova dodatno je umanjen za 24 na 250 radnika.

Sindikati su u odgovorima upravi naveli da nisu zadovoljni izmjenama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Na sastanku, koji je zakazan za četvrtak, dvije strane ukrstiće argumente i pokušati da dođu do zajedničkog rješenja.

- Nismo zadovoljni predloženom sistematizacijom, jer ona predviđa smanjenje izvršnog osoblja i radnika koji su nam potrebni, a ne onih koji su u kancelarijama. Na sastanku sa upravom obrazložićemo svoje stavove o tom dokumentu i ukazati na primjedbe i propuste - kazao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin i dodao da sistematizaciju radnih mjesta treba praviti prema stvarnim potrebama.

Sindikat željezničara je primjedbe objedinio u jedan dokument i poslao na adresu menadžmenta. Njihove primjedbe uglavnom se odnose na to da je potrebno obezbijediti dodatni broj radnika za pojedine poslove, zbog čega se i ne slažu sa sistematizacijom uprave.

- S obzirom na procjene da će doći do povećanja obima željezničkog saobraćaja i do 30 odsto, smatramo da je predloženi nacrt pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta teško moguće poštovati - naveli su u Sindikatu željezničara.

Nova sistematizacija radnih mjesta u "Željeznicama RS" dio je procesa restrukturiranja preduzeća započetog 2015. godine, u koji su uključeni Vlada RS i Svjetska banka. Cilj restrukturiranja je postavljanje "Željeznica RS" na stabilne noge kroz izmirenje obaveza i smanjenje broja radnika i stvaranje uslova za rentabilno poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana