Spisak loših firmi još pod velom tajne

Marijana Miljić
Spisak loših firmi još pod velom tajne

Banjaluka - Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS.

Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim podacima, u RS ima 166 javnih preduzeća, a nadležne institucije treba da odvoje zdrave firme od onih koje su poodavno zrele da na njihovu kapiju bude stavljen katanac.

- Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je na osnovu podataka dostavljenih iz resornih ministarstava sačinila listu održivih i neodrživih preduzeća, ali ona nije  konačna jer se još očekuju dodatni podaci iz Vlade RS - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

U IRB-u ističu samo da je akcionim planom za realizaciju mjera Vlade predviđeno da ova banka, u saradnji sa resornim ministarstvima, sačini listu održivih i neodrživih javnih preduzeća.

- Ova aktivnost je u završnoj fazi, a konačna lista će biti poznata nakon što je usvoji Vlada RS - kazali su u IRB-u, gdje za sada ne žele da otkriju koliko je trenutno javnih preduzeća na listi održivih, a koliko je neodrživih.

Rok za izradu ovog spiska je probijen jer je u akcionom planu za realizaciju mjera Vlade RS navedeno da će lista biti završena u junu ove godine.

Ekonomisti ističu da javna preduzeća u Srpskoj služe samo za uhljebljenje stranačkih podobnika i da su odavno prestala da budu motor razvoja.

- Javna preduzeća i ustanove ne obavljaju svoj posao na kvalitetan način i imaju prekomjeran broj zaposlenih. Uglavnom posluju sa gubitkom i skoro da ne možemo izdojiti ona koja su uspješna i obavljaju svoj posao kako treba - rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Naglasio je da svako javno preduzeće koje nije u stanju da posluje i ostvaruje makar pozitivnu nulu mora biti predmet analize.

- Nažalost, mi živimo u vremenu u kojem su javna preduzeća i institucije partijski plijen odakle treba doći do para i niko ne želi da taj sistem promijeni jer bi uskratio prihode strankama na koje one računaju kada idu na izbore. Toj praksi treba stati u kraj ako želimo da nam javna preduzeća budu motor privrednog razvoja - kazao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana