Списак лоших фирми још под велом тајне

Маријана Миљић
Списак лоших фирми још под велом тајне

Бањалука - Надлежне институције у Српској сачиниле су прелиминарну листу одрживих и неодрживих јавних предузећа, али тај списак остаје под велом тајне док не добије зелено свјетло Владе РС.

Формирање листе одрживих и неодрживих предузећа једна је од обавеза коју је Влада преузела прихватањем реформске агенде као једног од кључних докумената у процесу европских интеграција. Према посљедњим подацима, у РС има 166 јавних предузећа, а надлежне институције треба да одвоје здраве фирме од оних које су поодавно зреле да на њихову капију буде стављен катанац.

- Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС је на основу података достављених из ресорних министарстава сачинила листу одрживих и неодрживих предузећа, али она није  коначна јер се још очекују додатни подаци из Владе РС - навели су у Министарству финансија РС.

У ИРБ-у истичу само да је акционим планом за реализацију мјера Владе предвиђено да ова банка, у сарадњи са ресорним министарствима, сачини листу одрживих и неодрживих јавних предузећа.

- Ова активност је у завршној фази, а коначна листа ће бити позната након што је усвоји Влада РС - казали су у ИРБ-у, гдје за сада не желе да открију колико је тренутно јавних предузећа на листи одрживих, а колико је неодрживих.

Рок за израду овог списка је пробијен јер је у акционом плану за реализацију мјера Владе РС наведено да ће листа бити завршена у јуну ове године.

Економисти истичу да јавна предузећа у Српској служе само за ухљебљење страначких подобника и да су одавно престала да буду мотор развоја.

- Јавна предузећа и установе не обављају свој посао на квалитетан начин и имају прекомјеран број запослених. Углавном послују са губитком и скоро да не можемо издојити она која су успјешна и обављају свој посао како треба - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да свако јавно предузеће које није у стању да послује и остварује макар позитивну нулу мора бити предмет анализе.

- Нажалост, ми живимо у времену у којем су јавна предузећа и институције партијски плијен одакле треба доћи до пара и нико не жели да тај систем промијени јер би ускратио приходе странкама на које оне рачунају када иду на изборе. Тој пракси треба стати у крај ако желимо да нам јавна предузећа буду мотор привредног развоја - казао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана