Солидарност пружила шансу за оздрављење 39 дјеце

Анита Јанковић Речевић
Солидарност пружила шансу за оздрављење 39 дјеце

Бањалука - Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству до сада је 39 малишана добило шансу за оздрављење, а за њихово лијечење издвојено је око 1,5 милиона марака.

Мали хероји из Српске по “лијек” су ишли у здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској.

- Одобрили смо укупно 45 захтјева, с тим што је за троје дјеце лијечење продужавано више пута, тако да је до сада у иностранство упућено 39 малишана - рекли су у Фонду, који је почео да ради 1. јануара.

Истичу да се највећи број захтјева односио на генетска испитивања, те да су дјеца на лијечење упућивана и због тумора, операција срца, трансплантације коштане сржи и других тешких обољења.

- Највећи износ, око 240.000 евра, одобрен је за трансплантацију коштане сржи у Њемачкој - кажу у Фонду и додају да је тренутно на рачунима на располагању око 3,6 милиона КМ.

Имајући у виду број захтјева и одобрени износ новца, у Фонду сматрају да су оправдали своју улогу и остварили циљ због којег су и основани, а то је системско рјешавање проблема лијечења дјеце у иностранству.

- Надамо се да ћемо у будућности у потпуности задобити повјерење чак и оних који су првобитно били неповјерљиви према Фонду. Да смо на добром путу показује и то што је све мање радника који подносе захтјеве да буду ослобођени од плаћања посебног доприноса за солидарност. Тек мање од један одсто од укупног броја запослених у РС одлучило је до сада да од своје плате не издваја новац за лијечење малишана - истакли су у Фонду и изразили захвалност најстаријој популацији која је изразила интересовање да пружи свој допринос лијечењу малишана, као и руководству Фонда ПИО и Удружењу пензионера РС који су то подржали.

Предсједница Савеза за ријетке болести РС Биљана Котур каже да је значај Фонда немјерљив првенствено јер је вријеме, за које се дијете пошаље у иностранство, знатно скраћено у односу на раније када се новац за лијечење прикупљао путем разних хуманитарних акција.

  • Дјеца су раније губила шансу за оздрављење управо због тог чекања, а велики значај Фонда огледа се и у вези са дијагностиком. За многе ријетке болести дуго се чекала дијагноза јер је налазе требало слати у иностранство, а родитељи су требали сносити трошкове, а често нису имали новца. Сада се знатно брже долази до дијагнозе јер је Фонд много тога олакшао и доста доброг донио - рекла је Котурова. 

Одбијени захтјеви

У Фонду солидарности истичу да за осам захтјева нису одобрили средства. Три су одбијена јер нису исцрпљене све могућности лијечења у Српској, а негативно мишљење добила су и три захтјева за рефундацију трошкова већ обављеног лијечења. Два захтјева су одбијена јер су у питању биле услуге које нису научно доказане и примијењене у пракси.

- Фонд не финансира експерименталне облике дијагностике или лијечења, рефундацију плаћених трошкова лијечења, куповину лијека или медицинског средства у иностранству, као и провођење продужене медицинске рехабилитације у страним земљама - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана