Socijalna potvrda iz džepa izvlači i 100 KM

Milijana Latinović
Socijalna potvrda iz džepa izvlači i 100 KM

Banjaluka - Građani Republike Srpske potvrdu kojom dokazuju da ih izdržava drugo lice dobiće besplatno u Bijeljini, za 20 maraka u Banjaluci, dok za isti dokument u Gradišci ili Prijedoru treba da plate čak 100 KM.

Sa paprenim cijenama ovog dokumenta nedavno se susrela i porodica Vladimira Ćerića iz Gradiške koji već tri godine radi u Njemačkoj. Od plate koju zaradi u inostranstvu izdržava nezaposlenu suprugu i sina koji stanuju u Gradišci.

- Da bi ostvario pravo na vraćanje poreza u Njemačkoj, kao strani državljanin, potreban mi je dokument kojim dokazujem da supruga nema nikakva primanja. U Centru za socijalni rad u Gradišci su mi rekli da se ta potvrda plaća 100 KM. Nisam mogao da vjerujem da toliko košta obični papir - rekao je Ćerić. Ističe da su mu u Centru objasnili da odluku o cijeni ove potvrde donosi Skupština opštine.

- Žalosno je što kod nas sve institucije gledaju samo kako će od poštenog čovjeka uzeti novac - rekao je Ćerić.

U Centru za socijalni rad u Gradišci kažu da ovaj dokument izdaju na zahtjev onog koji izdržava drugo lice.

- Potvrdu izdaju u tekućoj godini za prethodnu i od dokumentacije, osim zahtjeva, potrebne su lične karte davaoca i korisnika izdržavanja, kao i dokaz o uplati naknade u iznosu od 100 KM - naveli su u ovom centru.

Odbornik u Skupštini opštine Gradiška Marko Šukalo kaže da je riječ o potvrdi koju izdaju isključivo licima koja su zaposlena u inostranstvu i koja na osnovu te potvrde ostvaruju određene benefite.

- Moramo razumjeti da je recimo Banjaluka mnogo veća sredina od Gradiške i da se budžet za socijalna davanja mnogo lakše puni, pa je nerealno porediti cijenu u ove dvije lokalne zajednice - rekao je Šukalo.

Prijedorčani kojima zatreba ova potvrda neće proći ništa bolje od Gradiščana.

- Uvjerenje za izdržavanje članova uže porodice u matičnoj državi u svrhu poreskih olakšica u inostranstvu, gdje se osoba nalazi na privremenom radu plaća se 100 KM - naveli su u prijedorskom Centru za socijalni rad.

Banjalučani će za ovo uvjerenje na šalteru u Gradskoj upravi morati izdvojiti pet puta manje novca.

- Takvu potvrdu izdaje opštinski organ uprave, za koju je u Banjaluci potrebno uplatiti taksu od 20 maraka - naveli su u banjalučkom Centru za socijalni rad.

U bijeljinskom Centru za socijalni rad ne vode evidenciju o izdržavanju članova domaćinstva, pa ovaj dokument izdaje Gradska uprava.

- Potvrda da je neko izdržavano lice može se dobiti na šalteru Gradske uprave i ne košta ništa - rekli su u bijeljinskoj Gradskoj upravi.

Predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "Četiri plus" Jovan Radovanović ističe da je ovo samo jedan od primjera koliko je sistem u kojem živimo neuređen.

- Sramota je da nekome ko izdržava drugo lice dokument kojim to dokazuje bude naplaćen 100 maraka. Takav dokument bi trebalo da bude besplatan - rekao je Radovanović.

Za izvještaj socijalnog radnika 50 KM

U Centru za socijalni rad u Prijedoru kažu da osim potvrde da je neko izdržavano lice izdaju i socijalnu anamnezu.

- Riječ je o izvještaju socijalnog radnika kojim se dokazuje status i položaj porodice u svrhu ostvarivanja olakšica pri rješavanju statusa porodice i taj dokument se plaća 50 maraka - naveli su u ovom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana