Снијег отежава саобраћај, камиони не могу преко Изачића

Срна
Снијег отежава саобраћај, камиони не могу преко Изачића

Бањалука - Снијег који је током ноћи падао у Републици Српској и Федерацији БиХ условио је јутрос успорен и отежан саобраћај, посебно на дионицама у вишим предјелима и преко планинских превоја, саопштено је из Републичког ауто-мото савеза.

Дежурне екипе зимских служби су на терену и врше чишћење и посипање, према приоритетима.

Треба бити опрезан на правцима Тисовац-Кнежево-Угар, Рогољи-превој Милиништа, Шипово-Стројице, Котор Варош-Теслић, Сарајево-Рогатица, Рогатица-Вишеград, Власеница-Хан Пијесак, Трново-Фоча и Гацко-Тјентиште.

У Херцеговини и доњем Подрињу снијег је тек почео интензивно падати, док је у Семберији током ноћи било кишовито.

На правцима Требиње-Столац, преко превоја Жегуља, Шепак-Зворник-Власеница, Власеница-Хан Пијесак и Тишча-Доње Цапарде магла самањује видљивост.

На дионицама у усјецима и поред камених косина, скрећемо пажњу на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз.

На дионицама преко планинских превоја за теретна возила са приколицом и шлепере препоручљива је употреба ланаца, а обавезна је преко Романије, на правцу Сарајево-Рогатица.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се на дионици магистралног пута Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају на том дијелу пута.

У току је изградња и спровођење привременог система наплате путарине на ауто-путу “9. јануар”, Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Због изградње наплатне станице “Чатрња” на ауто-путу Градишка-Бањалука измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и постављена је привремена сигнализација.

Због радова на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, на дионици Крупа на Врбасу-Бочац од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се повремено обуставља на десетак минута и пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене.

Због активираних клизишта једном траком наизмјенично се саобраћа на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

Отежан је и саобраћај на путевима у ФБиХ, посебно на дионицама у вишим предјелима, па треба бити опрезан на правцима Олово-Кладањ-Власеница, Тузла-Бијељина, Нови Травник-Бугојно, Ливно-Купрес, Ливно-Босанско Грахово и Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

Употреба ланаца за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна је на дионицама Бихаћ-Кључ-Мркоњић Град, Босански Петровац-Дрвар и Горњи Вакуф/Ускопље-Прозор.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања, а због зимских услова за вожњу у Хрватској је обустављен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на прелазу Изачић.

Саобраћај на подручју Зворника отежан на свим дионицама

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је одвијање саобраћаја отежано на свим дионицама, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дијеловима пута Шековићи-Каштељ и Милићи-Скелани, саопштено је данас из предузећа “Зворникпутеви”.

На превоју Хан Поглед температура износи минус четири степена Целзијусова, висина снијега је око 80 центиметара, док на коловозу има угаженог снијега два до три центиметра.

На регионалном путу Шековићи-Каштељ висина снијега износи 65 центиметара, а на магистралном путу Зворник-Тузла преко Црног Врха око 25 центиметара.

На дијелу регионалног пута од Милића до Скелана, граница према Србији, висина снијега износи и до 65 центиметара, са угаженим снијегом на коловозу од два-три центиметра.

Екипе “Зворникпутева” су на терену и раде на уклањању снијега и посипању коловоза.

Из овог предузећа подсјећају возаче да на пут не крећу без обавезне зимске опреме, као и на опрезну вожњу у усјецима, засјецима, упозоравајући да су на појединим дионицама могући одрони.

Пунктови “Зворникпутева” за одржавање магистралних и регионалних путева у зимским условима налазе се на превоју Хан Поглед, у Каракају и Братунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана