Снежана Живковић, тужилац за малољетнике бањалучког Окружног тужилаштва: Злостављачи вребају са друштвених мрежа

Небојша Томашевић
Снежана Живковић, тужилац за малољетнике бањалучког Окружног тужилаштва: Злостављачи вребају са друштвених мрежа

Осим физичког и психичког насиља, у посљедње вријеме присутно је и вршњачко насиље почињено путем друштвених мрежа, а ради се о кривичним дјелима угрожавања безбједности и онима која су у вези са дјечјом порнографијом.

Ово је у интервју за "Глас Српске" казала тужилац за малољетнике бањалучког Окружног тужилаштва Снежана Живковић.

- Дјеца олако улазе у контакт са непознатим особама на друштвеним мрежама и због тога често западају у нежељене ситуације. Своје снимке са порнографским садржајем због лакомислености или уцјена шаљу особама које слабо познају. Ти снимци се веома брзо шире интернетом, а родитељи за то сазнају тек када су такви садржаји увелико објављени. Овакве ситуације могу се рјешавати превентивним мјерама, односно едукацијама родитеља и дјеце, како у школама, тако и путем медија - додала је она.

* ГЛАС СРПСКЕ: Колико је Тужилаштво прошле, а колико ове године у раду имало предмета о вршњачком насиљу и дјелима која почине малољетници на штету вршњака?

ЖИВКОВИЋ: Тужилаштву је лани поднесено 107 пријава против 132 малољетна починиоца кривичних дјела, а у раду смо имали 128 предмета, којима је обухваћено 157 малољетника. Против 82 лица донесена је одлука о непокретању поступка, док је поступак обустављен против три лица, а против 35 лица покренут је припремни поступак. Предложено је изрицање заводских мјера против два малољетника, а издато је и одобрење за изрицање мјере полицијског упозорења против 11 лица.

* ГЛАС СРПСКЕ: Да ли се вршњачком насиљу посвећује довољно пажње како би било сузбијено или спријечено?

ЖИВКОВИЋ: Вршњачко насиље је свако друштвено неприхватљиво и насилно понашање и представља шири појам од малољетничког преступништва. Против малољетника кривични поступак се води на основу Закона о поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку. Вршњачко насиље је озбиљан друштвени проблем, који захтијева предузимање одговарајућих мјера више институција. Потребно је да и родитељи више обраћају пажњу на васпитање дјеце и да их упознају са свим штетним утицајима друштва и опасностима на друштвеним мрежама.

* ГЛАС СРПСКЕ: Са којим све проблемима се сусреће Тужилаштво у раду са малољетницима?      

ЖИВКОВИЋ: Проблеми везани за вршњачко насиље не односе се само за рад одјељења за малољетнике тужилаштва и полиције, као ни суда, већ је то проблематика у коју су укључени центри за социјални рад, школе и медицинске установе. Истражне радње које проводи тужилаштво најчешће се проводе уз помоћ вјештачења стручних лица из разних области, због чега истраге дуго трају.

* ГЛАС СРПСКЕ: На који начин се поступа са малољетницима који почине кривично дјело?

ЖИВКОВИЋ: Малољетничка делинквенција захтијева посебан приступ. Обавеза свих је да прије покретања кривичног поступка и кажњавања малољетника васпитним мјерама или малољетничким затвором провјере да ли се проблем може ријешити на неки други начин. Потребно је правилно процијенити примјену одговарајуће мјере да се не би нашкодило даљем развоју малољетника, а уједно да та мјера може да утиче на њих да убудуће не чине кривична дјела. Мора се поступати обазриво и мјере против малољетника треба предлагати постепено. Прво треба изрицати блаже васпитне мјере, а тек ако оне не дају резултате, прибјећи тежим. Поступке против малољетника тужилац обавезно води уз помоћ Центра за социјални рад, који дају мишљење у погледу примјене алтернативних мјера или покретања припремног поступка. 

Туча малољетница

* ГЛАС СРПСКЕ: Докле је стигла истрага у случају премлаћивања четрнаестогодишње дјевојчице коју су претукле четири вршњакиње?

ЖИВКОВИЋ: Тужилаштву је достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу против пет малољетница. За њих четири смо добили податке од надлежног Центра за социјални рад те очекујемо и неопходне податке за пету пријављену малољетницу како би се могло одлучити о даљем поступању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана