Smrt nedužnih beba se ne može oprostiti

Danijela Stokanić
Smrt nedužnih beba se ne može oprostiti

Banjaluka - Bol za 12 banjalučkih beba, koje su u maju i junu 1992. godine životom platile ceh ratnih i političkih sukoba, nikada neće prestati, a njihovo stradanje obilježilo je protekli rat i istoriju Srpske.

Poručeno je ovo juče sa obilježavanja 26. godišnjice stradanja beba koje su umrle u bolnici u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušnim putem zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Na banjalučkom Novom groblju služen je parastos, nakon čega su na spomen-obilježje “Život” položeni vijenci.

Sekretar Udruženja “12 beba” i majka jedne banjalučke “zvjezdice” Željka Tubić istakla je da ovaj datum ne smije nikada  pasti u zaborav, jer je to zločin bez presedana koji se ovdje desio.

- Te 1992. godine mi majke ni slutile nismo da su naša tek rođena djeca unaprijed bila osuđena na smrt, jer su rođena u zemlji za koju su svjetski moćnici smatrali da u njoj žive loši ljudi - rekla je Tubićeva.

Ona je podsjetila da SB UN nije dozvolio transport kiseonika, iako su znali kakav zločin čine i da tom svojom zabranom leta ubijaju tek rođene bebe.

- Zbog toga, koliko god se trudila da im oprostim, jer je to hrišćanska vrlina, žao mi je, ne mogu, nedužna djeca se nikom ne praštaju - rekla je Tubićeva.

Bez svog čeda prije 26 godina ostala je i Dragoslava Jaćimović iz Dervente, koja kaže da ju je smrt njene bebe obilježila za cijeli život.

- Iako imam dva sina, uvijek osjećam tu prazninu, jer mi nedostaje na svakoj maturi, rođendanu, slavi - kazala je Jaćimovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da društvo mora više pažnje posvetiti obilježavanju stradanja 12 beba, jer je riječ o univerzalnom primjeru nečovještva, te ukazati na zločin svjetskih moćnika prije 26 godina.

- Nekome treba cijeli život da skrene pažnju na svoje postojanje, a banjalučke bebe su obilježile vrijeme, događaje i otišle u trajnu istoriju pokazujući da savremenoj civilizaciji ne treba nečovještvo zbog kojeg su umrle nekoliko dana ili sedmica nakon rođenja - kazao je Dodik.

Potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić istakla je da je tužno vraćati se u 1992. godinu kada je 12 života nestalo jer nisu imali kiseonika da bi preživjeli. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da Srbi moraju jačati jedinstvo, svjesni svog stradanja u prošlom vijeku.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kazao je da će od Savjeta bezbjednosti UN biti zatraženo da jedan datum proglasi danom 12 beba.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da stradanje banjalučkih beba najbolje svjedoči o namjeri tadašnjeg neprijatelja i dijela međunarodne zajednice o tome kakvu su sudbinu namijenili srpskom narodu.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, a do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba. Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Monografija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kazao je da će uskoro promovisati monografiju o stradanju 12 beba.

- Posebna vrijednost ove monografije su svjedočenja majki banjalučkih “zvjezdica”. Četiri majke su prvi put govorile o tragediji koju su doživjele - rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana