Смањује се број погинулих у саобраћајним незгодама у БиХ

Срна
Смањује се број погинулих у саобраћајним незгодама у БиХ

Сарајево - На подручју БиХ у прошлој години догодило се више од 37.600 саобраћајних незгода у којима је смртно страдало 295 лица, а око 10.000 их је повријеђено и ријеч је о тренду смањењу броја погинулих, подаци су надлежних институција.

Према ријечима сталног судског вјештака саобраћајне струке Мирзета Сарајлића, један од разлога за смањење броја погинулих у саобраћајним незгодама у БиХ је увођење уредбе о ограничењу увоза половних моторних возила на возила са еколошком нормом "ЕЈРО4" и више, што је у великој мјери допринијело подмлађивању возног парка возила регистованих у БиХ.


Сарајлић каже да и изградња мреже аутопутева у великој мјери доприноси повећању степена саобраћајне безбједности, пренијели су федерални медији.

"Уколико узмемо у обзир континуирано повећање броја регистрованих моторних возила и БиХ, можемо казати да ипак биљежимо позитиван тренд у односу на прошлу календарску годину", рекао је Сарајлић.

Он сматра да пооштрене казнене одредбе Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ нису резултирале овим позитивним трендовима и да је веома мало пројеката које су осмислиле и подржале власти у БиХ када је у питању безбједност у саобраћају.

У 2017. години на територији Републике Српске догодило се 9.637 саобраћајних незгода, што је за 1,5 одсто мање него у 2016. години. У овом периоду на подручју Републике Српске 114 лица је смртно страдало, а повријеђено је 3.187 особа, од којих 647 теже.

На подручју ФБиХ у прошлој години евидентирано је 27.689 саобраћајних незгода, што је мање за 5,74 одсто у односу на исти период претходне године, те смањење броја повријеђених и погинулих лица.

На подручју Брчко Дистрикта прошле године забиљежене су 302 саобраћајне незгоде у којима је страдало 11 лица.

Најчешћи узроци саобраћајних незгода на путевима БиХ су вожња неприлагођеном брзином, конзумирање алкохола и непоштовање првенства пролаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана