Словенци не престају да одвлаче раднике из БиХ

А. Ј. Р.
Словенци не престају да одвлаче раднике из БиХ

Бањалука - Да потреба словеначких послодаваца за радницима из БиХ не јењава потврђују нови огласи за запошљавање које готово свакодневно објављује Агенција за рад и запошљавање БиХ, у оквиру споразума о сарадњи са Словенијом.

Према најновијим огласима, три словеначка послодавца траже седам радника, а шансу да дођу до посла имају незапослени кувари, возачи и монтери.

Како је наведено у једном од конкурса, фирма “Cleangrad” из словеначке општине Љутомер тражи пет монтера металних конструкција. Они ће имати прилику да раде 12 мјесеци за плату од 900 евра и обезбијеђен смјештај. Словеначки послодавац од будућих радника тражи да имају завршену основну школу или трогодишњу средњу школу.

Посао грађанима БиХ нуди и гостионица у Церкници, која трага за куваром. Заинтересовани треба да посједују средњу стручну школу из области кулинарства, те годину радног искуства, а онај ко добије посао примаће 900 евра мјесечно.

Прилику за посао имају и незапослени возачи. Аутопревозник из Копра тражи возача теретног возила који посједује возачку дозволу са категоријама Б, Ц и ЦЕ, те радним искуством од пет година. Смјештај је обезбијеђен, а мјесечна плата износи 950 евра.

БиХ са Словенијом има споразум о запошљавању радника свих профила који је на снази од 2013. године и од тада до 30. априла ове године у Словенију је отишло 24.216 грађана.

Посао код словеначких привредника посредством агенције само лани су добила 9.923 радника из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана