Slobodu prije vremena ugledalo 17 osuđenika

Anita Janković-Rečević
Slobodu prije vremena ugledalo 17 osuđenika

Banjaluka - U Republici Srpskoj u protekle četiri godine pomilovano je 17 osuđenika koje su sudije poslale iza rešetaka zbog šumskih krađa, prevara, ugrožavanja saobraćaja i drugih krivičnih djela.

Odluku o pomilovanju zatvorenika, prema Ustavu RS, Zakonu o pomilovanju i Krivičnom zakoniku donosi predsjednik RS, a pomenuta pomilovanja koja su nastala u periodu od 2015. do 2018. godine potpisao je tadašnji predsjednik Milorad Dodik. Odluke o pomilovanjima iz kabineta predsjednika saopštavaju Narodnoj skupštini RS jednom godišnje, a podaci za ovu godinu biće poznati tek početkom 2020. godine. 

Prema podacima Ministarstva pravde RS, tokom 2015. godine pomilovano je ukupno pet osuđenika, i to jedna žena i četiri muškarca. Predsjednik Srpske četvoro njih je nagradio na način da im je pravosnažno izrečene kazne zatvora zamijenio uslovnom osudom, dok je za jedno lice osuda brisana. U posmatranom periodu predsjednik Republike je najmanje bio darežljiv 2016. godine, kada je pomilovana samo jedna žena i to brisanjem osude za krivično djelo ugrožavanje saobraćaja.

Prekršioci zakona nisu imali mnogo sreće ni tokom 2017. godine kada su u Palati predsjednika potpisana pomilovanja za četiri zatvorenika, koja su iza rešetaka bila zbog krivičnih djela počinjenih protiv života i tijela, te protiv imovine. Tada su drugu šansu dobili jedna žena i tri muškarca, a predsjednik RS je dvoje od njih pomilovao tako da im je kaznu zatvora zamijenio uslovnom osudom. Dok je po jedan osuđenik nagrađen brisanjem osude i oslobađanjem od izvršenja kazne zatvora.

Predsjednik Srpske najdarežljiviji je bio lani. U izvještaju o pomilovanjima za prošlu godinu navedeno je da je na adresu predsjednika stiglo 28 izvještaja sa molbama za pomilovanje, te da je sedam riješeno pozitivno. Pomilovanje je dobilo šest muškaraca i to iz Doboja, Dervente, Prijedora, Bronzanog Majdana, Zenice i Foče, te jedna žena iz Čelinca.  

Banjalučki advokat Darko Kremenović kaže da u svim demokratskim zemljama predsjednik države ima ovlašćenje da pomiluje određeni broj osoba koje služe kaznu zatvora.

- Taj čin pomilovanja je veoma značajan za one osuđenike koji dobiju drugu šansu. Prije donošenja akta o milosrđu relevantni organ detaljno istraži o kakvom osuđeniku je riječ - kazao je Kremenović. 

Prema zakonskim propisima u RS, predsjednik Republike osuđenim licima može dati pomilovanje za krivične sankcije koje je izrekao sud u Srpskoj, ali i za pravne posljedice osude, a prilikom donošenja odluke o pomilovanju mora se voditi opštim interesima države i društva, opštim vrijednostima, principima resocijalizacije, humanim razlozima, kao i ličnim karakteristikama svakog slučaja.

- Pomilovanje osuđenika može biti u vidu potpunog ili djelimičnog oslobođenje od izvršenja kazne, zatim zamjenom izrečene kazne blažom ili uslovnom osudom, te brisanjem osude ili ukidanjem ili određivanjem kraćeg trajanja pravne posljedice ili mjere bezbjednosti - naveli su u Ministarstvu pravde.

Komisija

U Ministarstvu pravde pojašnjavaju da se postupak za pomilovanje pokreće podnošenjem molbe osuđene osobe, čiji zahtjev prvo razmatra posebna komisija koju formira resorno ministarstvo.

- Navedenu komisiju čini pet članova i to ne mogu biti sudije i tužioci, niti drugi nosioci pravosudnih funkcija. Nakon što komisija obrazloži prijedloge za pomilovanje, molba se upućuje predsjedniku RS, koji donosi konačnu odluku - dodali su u Ministarstvu pravde. 

 

*Broj pomilovanja

godina      osuđenici

2015.              5

2016.              1

2017.              4

2018.              7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana