Слободу прије времена угледало 17 осуђеника

Анита Јанковић-Речевић
Слободу прије времена угледало 17 осуђеника

Бањалука - У Републици Српској у протекле четири године помиловано је 17 осуђеника које су судије послале иза решетака због шумских крађа, превара, угрожавања саобраћаја и других кривичних дјела.

Одлуку о помиловању затвореника, према Уставу РС, Закону о помиловању и Кривичном законику доноси предсједник РС, а поменута помиловања која су настала у периоду од 2015. до 2018. године потписао је тадашњи предсједник Милорад Додик. Одлуке о помиловањима из кабинета предсједника саопштавају Народној скупштини РС једном годишње, а подаци за ову годину биће познати тек почетком 2020. године. 

Према подацима Министарства правде РС, током 2015. године помиловано је укупно пет осуђеника, и то једна жена и четири мушкарца. Предсједник Српске четворо њих је наградио на начин да им је правоснажно изречене казне затвора замијенио условном осудом, док је за једно лице осуда брисана. У посматраном периоду предсједник Републике је најмање био дарежљив 2016. године, када је помилована само једна жена и то брисањем осуде за кривично дјело угрожавање саобраћаја.

Прекршиоци закона нису имали много среће ни током 2017. године када су у Палати предсједника потписана помиловања за четири затвореника, која су иза решетака била због кривичних дјела почињених против живота и тијела, те против имовине. Тада су другу шансу добили једна жена и три мушкарца, а предсједник РС је двоје од њих помиловао тако да им је казну затвора замијенио условном осудом. Док је по један осуђеник награђен брисањем осуде и ослобађањем од извршења казне затвора.

Предсједник Српске најдарежљивији је био лани. У извјештају о помиловањима за прошлу годину наведено је да је на адресу предсједника стигло 28 извјештаја са молбама за помиловање, те да је седам ријешено позитивно. Помиловање је добило шест мушкараца и то из Добоја, Дервенте, Приједора, Бронзаног Мајдана, Зенице и Фоче, те једна жена из Челинца.  

Бањалучки адвокат Дарко Кременовић каже да у свим демократским земљама предсједник државе има овлашћење да помилује одређени број особа које служе казну затвора.

- Тај чин помиловања је веома значајан за оне осуђенике који добију другу шансу. Прије доношења акта о милосрђу релевантни орган детаљно истражи о каквом осуђенику је ријеч - казао је Кременовић. 

Према законским прописима у РС, предсједник Републике осуђеним лицима може дати помиловање за кривичне санкције које је изрекао суд у Српској, али и за правне посљедице осуде, а приликом доношења одлуке о помиловању мора се водити општим интересима државе и друштва, општим вриједностима, принципима ресоцијализације, хуманим разлозима, као и личним карактеристикама сваког случаја.

- Помиловање осуђеника може бити у виду потпуног или дјелимичног ослобођење од извршења казне, затим замјеном изречене казне блажом или условном осудом, те брисањем осуде или укидањем или одређивањем краћег трајања правне посљедице или мјере безбједности - навели су у Министарству правде.

Комисија

У Министарству правде појашњавају да се поступак за помиловање покреће подношењем молбе осуђене особе, чији захтјев прво разматра посебна комисија коју формира ресорно министарство.

- Наведену комисију чини пет чланова и то не могу бити судије и тужиоци, нити други носиоци правосудних функција. Након што комисија образложи приједлоге за помиловање, молба се упућује предсједнику РС, који доноси коначну одлуку - додали су у Министарству правде. 

 

*Број помиловања

година      осуђеници

2015.              5

2016.              1

2017.              4

2018.              7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана