Slobodan Šarenac, sportski novinar i voditelj zabavne emisije “Šarenica”: Volimo svoje kakvim god sjajem sijali

Milijana Latinović
Slobodan Šarenac, sportski novinar i voditelj zabavne emisije “Šarenica”: Volimo svoje kakvim god sjajem sijali

Voleo bih da sam prenosio NBA finale sa lica mesta iz Amerike, a sada jedino mogu “Šarenicu” da radim iz neke dvorane iz Čikaga, rekao je za “Glas Srpske” sportski novinar Slobodan Šarenac istakavši da je visina krivac što je umjesto u glumačkim zaplivao u novinarskim vodama.

- Hteo sam da se oprobam kao glumac, ali visok sam dva metra. Ne verujem da bih baš bio prijemčivi glumac, možda bih dobijao samo neke male, sporedne uloge - rekao je Šarenac naglasivši da rado dolazi u Banjaluku i Srpsku jer je njegov otac rođen u Rogatici.

GLAS: Šta je bilo presudno da postanete sportski novinar?

ŠARENAC: Sticaj srećnih okolnosti. Ukazala mi se šansa da radim na Trećem kanalu, koji je tada bio nešto novo i pružao šansu mladima. Na poslu smo ostajali i mimo radnog vremena, to nam je bila druga kuća. Tako su se rađale ideje za nove emisije.

GLAS: Koji ste prvi prilog uradili?

ŠARENAC: Izveštavao sam o konjičkim danima iako u životu nisam bio na hipodromu, a kamoli zajahao konja, ali snašao sam se nekako.

GLAS: Koliko je teško dočarati atmosferu sa sportskog terena?

ŠARENAC: Na televiziji sam već 28 godina. Nikada nije bilo lako. Svako vreme ima svoje dobre i loše strane, a ja sam uvek radio onako kako sam mislio da treba. Nikada nisam objektivan kada su u pitanju naši klubovi i reprezentacija. Zašto da ne pokažemo da volimo svoje ma koje mesto zauzeli, kakvim god sjajem sijala njihova medalja, i ne samo u sportu, već i u drugim oblastima?

GLAS: Koja Vam je najdraža utakmica koju ste prenosili?

ŠARENAC: Draga mi je svaka utakmica u kojoj pobeđuju naši. Ovaj posao je pomalo “proklet” jer kad su sportisti dobri, i komentator je odličan, a kad su neuspešni, onda i komentator kao i igrači ništa ne zna. Imao sam sreću da su naši više puta pobeđivali nego gubili.

GLAS: Ko su Vaši najdraži košarkaš i košarkašica?

ŠARENAC: Svi su mi košarkaši dragi, samo sam možda neke voleo malo više od ostalih. To su Dejan Bodiroga, Saša Đorđević i Miloš Teodosić. Nemam omiljenu košarkašicu, imam samo jednu, moju Anđeliju.

GLAS: Partizan ili Zvezda?

ŠARENAC: Samo Srbija. Ne volim podele. To su naša dva kluba i kada igraju jedan protiv drugog, neka pobedi bolji. Više mi znači kada na evropskom nivou postignu rezultat.

GLAS: Kako komentarišete situaciju u sportu u Srbiji i RS?

ŠARENAC: Situacija je slična. U klubovima uglavnom treniraju “mamini i tatini” sinovi, a deca onih koji nemaju da plate članarinu, a imaju talenat ostaju uskraćena. Tako naš sport gubi, oslanjajući se na srednji kvalitet. Igraju samo oni koji imaju para, a to ne valja.

GLAS: Publika ima priliku da Vas gleda i u ulozi voditelja zabavne emisije “Šarenica”. Kako ste se snašli?

ŠARENAC: Ušao sam u to potpuno neočekivano. Znam da se RTS-u dopala ideja da Šarenac vodi “Šarenicu”. Međutim, moram da razočaram mnoge koji su pomislili da je to tek sada osmišljeno. Milion puta sam kolegi Žiki Nikoliću u šali govorio: “Vrati mi ime emisije jer, realno, ja treba da vodim neku emisiju koja se zove 'Šarenica'“. Izbor voditelja je svakako bio interesantan, jer niko nije očekivao da Šarenac vodi “Šarenicu”.

Rijaliti

GLAS: Kako komentarišete “poplavu” rijaliti programa na mnogim televizijama?

ŠARENAC: To postoji svuda u svetu, pa i kod nas, s tim što mi iz toga izvučemo ono najgore. Kao format na TV-u može da postoji, ali se u velikoj meri krše norme. Poražavajuće je da dobar deo javnosti to prati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana