Слободан Шаренац, спортски новинар и водитељ забавне емисије “Шареница”: Волимо своје каквим год сјајем сијали

Милијана Латиновић
Слободан Шаренац, спортски новинар и водитељ забавне емисије “Шареница”: Волимо своје каквим год сјајем сијали

Волео бих да сам преносио НБА финале са лица места из Америке, а сада једино могу “Шареницу” да радим из неке дворане из Чикага, рекао је за “Глас Српске” спортски новинар Слободан Шаренац истакавши да је висина кривац што је умјесто у глумачким запливао у новинарским водама.

- Хтео сам да се опробам као глумац, али висок сам два метра. Не верујем да бих баш био пријемчиви глумац, можда бих добијао само неке мале, споредне улоге - рекао је Шаренац нагласивши да радо долази у Бањалуку и Српску јер је његов отац рођен у Рогатици.

ГЛАС: Шта је било пресудно да постанете спортски новинар?

ШАРЕНАЦ: Стицај срећних околности. Указала ми се шанса да радим на Трећем каналу, који је тада био нешто ново и пружао шансу младима. На послу смо остајали и мимо радног времена, то нам је била друга кућа. Тако су се рађале идеје за нове емисије.

ГЛАС: Који сте први прилог урадили?

ШАРЕНАЦ: Извештавао сам о коњичким данима иако у животу нисам био на хиподрому, а камоли зајахао коња, али снашао сам се некако.

ГЛАС: Колико је тешко дочарати атмосферу са спортског терена?

ШАРЕНАЦ: На телевизији сам већ 28 година. Никада није било лако. Свако време има своје добре и лоше стране, а ја сам увек радио онако како сам мислио да треба. Никада нисам објективан када су у питању наши клубови и репрезентација. Зашто да не покажемо да волимо своје ма које место заузели, каквим год сјајем сијала њихова медаља, и не само у спорту, већ и у другим областима?

ГЛАС: Која Вам је најдража утакмица коју сте преносили?

ШАРЕНАЦ: Драга ми је свака утакмица у којој побеђују наши. Овај посао је помало “проклет” јер кад су спортисти добри, и коментатор је одличан, а кад су неуспешни, онда и коментатор као и играчи ништа не зна. Имао сам срећу да су наши више пута побеђивали него губили.

ГЛАС: Ко су Ваши најдражи кошаркаш и кошаркашица?

ШАРЕНАЦ: Сви су ми кошаркаши драги, само сам можда неке волео мало више од осталих. То су Дејан Бодирога, Саша Ђорђевић и Милош Теодосић. Немам омиљену кошаркашицу, имам само једну, моју Анђелију.

ГЛАС: Партизан или Звезда?

ШАРЕНАЦ: Само Србија. Не волим поделе. То су наша два клуба и када играју један против другог, нека победи бољи. Више ми значи када на европском нивоу постигну резултат.

ГЛАС: Како коментаришете ситуацију у спорту у Србији и РС?

ШАРЕНАЦ: Ситуација је слична. У клубовима углавном тренирају “мамини и татини” синови, а деца оних који немају да плате чланарину, а имају таленат остају ускраћена. Тако наш спорт губи, ослањајући се на средњи квалитет. Играју само они који имају пара, а то не ваља.

ГЛАС: Публика има прилику да Вас гледа и у улози водитеља забавне емисије “Шареница”. Како сте се снашли?

ШАРЕНАЦ: Ушао сам у то потпуно неочекивано. Знам да се РТС-у допала идеја да Шаренац води “Шареницу”. Међутим, морам да разочарам многе који су помислили да је то тек сада осмишљено. Милион пута сам колеги Жики Николићу у шали говорио: “Врати ми име емисије јер, реално, ја треба да водим неку емисију која се зове 'Шареница'“. Избор водитеља је свакако био интересантан, јер нико није очекивао да Шаренац води “Шареницу”.

Ријалити

ГЛАС: Како коментаришете “поплаву” ријалити програма на многим телевизијама?

ШАРЕНАЦ: То постоји свуда у свету, па и код нас, с тим што ми из тога извучемо оно најгоре. Као формат на ТВ-у може да постоји, али се у великој мери крше норме. Поражавајуће је да добар део јавности то прати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана