Слијепе нико не види

nezavisne.com
Слијепе нико не види

Бањалука, Сарајево - Слијепе и слабовиде особе у БиХ наилазе на низ препрека, које им онемогућавају испуњавање основних животних потреба и често се осјећају изоловано, поручују удружења слијепих широм БиХ поводом Свјетског дана бијелог штапа, који се обиљежава 15. октобра.

Фикрет Зуко, предсједник Савеза слијепих ФБиХ, каже да су најчешћи проблеми с којима се ова лица сусрећу прихватање сљепоће, недостатак помагала, приступачност и финансијска самосталност.

“Особе које вид изгубе у зрелијим година, након завршетка школовања, морају прво да прихвате сљепоћу. То је тешко и за то је потребно доста труда и рада. Такође, када особа изгуби вид то мора нечим замијенити, неким помагалима. Она су скупа и у ФБиХ скоро нити један кантон не обезбјеђује ни она елементарна”, рекао је Зуко. Додао је да, осим што су слијепим лицима потребна помагала, неко их мора научити и како да их исправно користе.

“Неко слијепе мора научити да користе помагала, а законом нигдје није прописано ко ће их томе научити”, објаснио је Зуко.

Наглашава да је трећи највећи проблем слијепих и слабовидих лица у БиХ слаба приступачност, јер када се пројектује изградња путева или зграда не узимају се у обзир потребе слијепих и слабовидих лица.

“Централни проблем је што се не поштују принципи обухваћени Конвенцијом о правима особа с инвалидитетом, који је БиХ ратификовала још 2010. године. Том конвенцијом је прописано да је држава дужна да, када рјешава нешто што је у интересу особа с инвалидитетом, укључи те особе у рјешавање проблема”, казао је Зуко.

Додаје да има малих и спорих позитивних помака у виду веће запослености слијепих и слабовидих, али да су услови далеко од идеалних.

“Слијепима није загарантован социјални минимум, чак и ако се запосле примају најниже плате. Новац који добију за туђу његу и помоћ користе за преживљавање. Ово је мали и не баш идеалан помак, али примјетно је да је већи број слијепих запослен у посљедњих неколико година”, рекао је Зуко.

Градски савез слијепих Бањалука је, због техничких разлога, Свјетски дан бијелог штапа организовао раније, у петак, шетњом кроз град и културно-умјетничким програмом.

Мирослав Мандић, предсједник Градске организације слијепих Бањалука, каже да се овај дан већ традиционално обиљежава сваке године те да су се потрудили да га ове године обиљеже на другачији начин.

“Инсистирамо да се положај слијепих и слабовидих лица у друштву поправи, то радимо с мање или више успјеха. Истичемо егзистенцијалне проблеме ових лица, њиховог школовања, запошљавања и социјалне проблеме. Такође, имамо и велике проблеме с архитектонским баријерама, на које скрећемо пажњу. Надамо се да ће се у будућности више пажње посветити потребама и проблемима слијепих и слабовидих лица”, рекао је Мандић.

Миладин Драгојевић из Челинца, члан Градске организације слијепих Бањалука, каже да му је требало годину дана да се суочи са својом сљепоћом, али да му је помогла подршка породице.

“Заједница не даје много могућности слијепим и слабовидим особама. Све што желите да постигнете у животу морате сами, свака слијепа особа је другачија и сама за себе мора да се бори”, рекао је Драгојевић и додао да се труди да што мање зависи од других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана