Škole ne znaju da se nose sa nasilnom djecom

A. J. R.
Škole ne znaju da se nose sa nasilnom djecom

Banjaluka - Trend porasta vršnjačkog nasilja u BiH veoma je zabrinjavajući, a ombudsmani ističu da su nastavnici i stručno osoblje u školama slabo pripremljeni za nošenje sa ovim problemom.

U Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH navode da je posebno zabrinjavajuće što se vršnjačko nasilje sve češće snima, a snimci objavljuju na medijskim portalima i društvenim mrežama, što dovodi do dodatne traume žrtve i ugrožavanja prava na privatnost.

- U kratkom periodu od desetak dana zaprimili smo četiri žalbe u vezi sa vršnjačkim nasiljem, što je veoma zabrinjavajuće. Uočavamo da su nastavnici i stručno osoblje u školama slabo pripremljeni za nošenje sa ovim problemom, što za posljedicu ima da nasilje nad djecom i među njima ostaje najčešće skriveno - rekla je ombudsman BiH Nives Jukić.

S ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja Jukićeva kaže da treba raditi na uspostavljanju jasnih pravila ponašanja u školama, ali i ojačati ulogu psihologa i socijalnih radnika. Ombudsmani ističu da nasilje među djecom obuhvata širok spektar agresivnih ponašanja, poput rješavanja sukoba nasilnim putem, izražavanja ljutnje i frustracije, sve do ozbiljnih incidenata uz upotrebu oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana