Школе не знају да се носе са насилном дјецом

А. Ј. Р.
Школе не знају да се носе са насилном дјецом

Бањалука - Тренд пораста вршњачког насиља у БиХ веома је забрињавајући, а омбудсмани истичу да су наставници и стручно особље у школама слабо припремљени за ношење са овим проблемом.

У Институцији омбудсмана за људска права у БиХ наводе да је посебно забрињавајуће што се вршњачко насиље све чешће снима, а снимци објављују на медијским порталима и друштвеним мрежама, што доводи до додатне трауме жртве и угрожавања права на приватност.

- У кратком периоду од десетак дана запримили смо четири жалбе у вези са вршњачким насиљем, што је веома забрињавајуће. Уочавамо да су наставници и стручно особље у школама слабо припремљени за ношење са овим проблемом, што за посљедицу има да насиље над дјецом и међу њима остаје најчешће скривено - рекла је омбудсман БиХ Нивес Јукић.

С циљем сузбијања вршњачког насиља Јукићева каже да треба радити на успостављању јасних правила понашања у школама, али и ојачати улогу психолога и социјалних радника. Омбудсмани истичу да насиље међу дјецом обухвата широк спектар агресивних понашања, попут рјешавања сукоба насилним путем, изражавања љутње и фрустрације, све до озбиљних инцидената уз употребу оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана