Škole muče prazne klupe, roditelje prevoz đaka

Milijana Latinović
Škole muče prazne klupe, roditelje prevoz đaka

Banjaluka - Više od trećine osnovnih škola u Srpskoj nema potrebnih 18 odjeljenja, polovina ih je i bez dovoljnog broja đaka u razredima, a boljke osim obrazovnih ustanova muče i pojedine roditelje kojima se ne izmiruju troškovi prevoza njihovih osnovaca.

Navedeno je to u izvještaju revizije učinka “Upravljanje resursima osnovnih škola” koji je sačinila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, a kojim je obuhvaćen period od četiri školske godine, od 2014/2015. do 2017/2018.

Revizija je pokazala da u upravljanju resursima osnovnih škola nije ostvaren mogući nivo efikasnosti i ujednačenosti u uslovima i standardu za sve učenike.

Značajne razlike uočene su između škola kada je riječ o imovini, opremi, godišnjem budžetu i standardu učenika. Podaci pokazuju da je u prošloj školskoj godini ukupan broj učenika u osnovnim školama manji za četiri odsto u odnosu na školsku 2014/2015. godinu. Tako je u prošloj školskoj godini u klupama bilo 90.995 osnovaca, a prije tri godine 95.223. Revizori su utvrdili da više od polovine škola ima manje od 25 učenika po odjeljenju, koliko je predviđeno.

Analiza je pokazala i da je u posmatranom periodu pravo na organizovani prevoz imalo oko 20 odsto osnovaca, odnosno svaki peti učenik, dok je u pojedinim školama bilo oko 70 odsto đaka putnika. Međutim, revizori navode da prevoz tih učenika nije uvijek bio adekvatan niti na nivou propisanih standarda, te da značajnom broju đaka nije bio osiguran besplatan prevoz. Naveli su da odobrena sredstva za prevoz za većinu škola nisu bila dovoljna, ali da Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije preduzimalo dodatne aktivnosti na rješavanju ovog problema. Revizori su naveli da pojedine škole i lokalne zajednice nisu uspjele organizovati prevoz učenika, te da su se roditelji snalazili i sami vozili djecu na nastavu. Nekima od njih troškovi prevoza nisu refundirani, a bilo je i osnovaca koji su svakodnevno pješačili duže od pet kilometara bez ikakve nadoknade.

Revizori su ukazali i da škole nisu imale ujednačen iznos troškova prosječnih godišnjih bruto plata po odjeljenju i da su u školskoj 2016/2017. godini razlike između škola iznosile i do 50 odsto, odnosno do 16.000 KM godišnje po odjeljenju.

U Ministarstvu prosvjete navode da se ne slažu sa određenim zaključcima revizora, ističući da sufinansiraju prevoz osnovaca koji stanuju na udaljenosti dužoj od četiri kilometra od škole, te da su ove godine obezbijedili 4,5 miliona maraka za te namjene.

- Ministarstvo u prvi plan uvijek stavlja interese djece i želju da im obezbijedi što bolje uslove za školovanje. Stoga, sve aktivnosti koje se odnose na racionalizaciju mreže škola sprovodimo objektivno i vodimo se najboljim interesima učenika. Ušteda jeste važna, ali je važnije da se učenicima omoguće kvalitetniji uslovi školovanja u podsticajnijoj sredini, sa njihovim vršnjacima - naveli su iz Ministarstva, naglašavajući da ove godine neće biti zatvaranja škola.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je smanjenje broja učenika evidentno, što pokazuje i revizorski izvještaj.

- Nije sporno da ćemo morati razmišljati o smanjenju broja odjeljenja i da prestaju raditi neke škole. To je neminovno - rekao je Damjanović.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Dragan Gnjatić kaže se mora naći rješenje za opstanak škola i da se sačuvaju radna mjesta prosvjetara.

- Imamo sve manje đaka i strepimo da će doći do zatvaranja škola. Treba naći način da do toga ne dođe - rekao je Gnjatić.

Budžet

U izvještaju revizora navedeno je da je budžet za osnovno obrazovanje u ovoj godini povećan za 2,6 miliona maraka u odnosu na 2015. godinu. Navedeno povećanje se uglavnom odnosilo na plate, robe i usluge i stalnu imovinu, dok je iznos za prevoz učenika smanjen.

- Iako ovim povećanjem nije značajnije promijenjena  struktura budžeta, evidentno je da povećanje nije ostvareno na pozicijama koje bi značajnije doprinosile boljim i ujednačenijim uslovima za učenike - naveli su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana