Систем наводњавања у РС шири се на 4.700 хектара

nezavisne.com
Систем наводњавања у РС шири се на 4.700 хектара

Бањалука - На око 4.700 хектара површина у Републици Српској биће изграђени системи за наводњавање, чија је вриједност око 36 милиона КМ, захваљујући реализацији кредита Свјетске банке, а од којих су већ реализовани пројекти у вриједности од 25 милиона КМ.

Ово је потврдио Стефан Митровић, директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Он је додао да пројекат подразумијева изградњу система за наводњавање у Требињу, Љубињу, Лакташима и Градишци, Бијељини, Братунцу и Пелагићеву.

Марина Јовановић, директор “Малина Братунац”, расадника малина који обухвата површину од пет хектара, каже да систем наводњавања значи пуно и за општину и за околину.

“Изградња система за наводњавање значи пуно јер самим тим што ширимо производњу код нас је обавеза да ширимо и наводњавање, као и да повећавамо принос. Људи који су имали засаде прије наводњавања били су значајно оштећени што се тиче приноса, а сада би требало да имају бољи принос, али видјећемо због времена”, каже Јовановићева за “Независне”.

Циљ овог пројекта је рехабилитација и модернизација постојећих система за наводњавање, изградња нових система и јачање институционалних капацитета у јавном и приватном сектору, како би се обезбиједила одрживост и ефикасно коришћење изграђених система.

Сами инфраструктурни радови обухватају изградњу објеката водозахвата са пумпном станицом и изградњу транспортних и дистрибутивних цјевовода са припадајућом машинском и електро опремом.

Како је раније најавио Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, улажу се велика средства у систем за наводњавање и то на оним подручјима гдје постоји апсолутна оправданост за то.

“Влада је посебно издвојила пет милиона КМ за улагања у системе за наводњавање. Та средства за себе вежу или омогућавају укупна улагања од 12,5 милиона КМ за опрему оних пољопривредних произвођача који се опредијеле да купују опрему, а имају обезбијеђено извориште воде”, напоменуо је Мирјанић.

Он је нагласио да се на тај начин ствара додатни импулс да се у цијелости овлада највећим дијелом оних продуктивних површина, јер то ће на крају створити већи доходак укупне пољопривреде.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подсјећају да је Министарство досад у два наврата исплатило укупно 2.465.760 КМ пољопривредницима за набавку опреме за наводњавање.

Ово је дио одобрених средстава од укупно 5.000.000 КМ колико је Министарство обезбиједило у складу с одлуком Владе РС од краја прошле године.

Информације о пројектима:

1. Завршена изградња система за наводњавање у Бијељини - 4,5 милиона КМ,

2. Завршена изградња система за наводњавање у Пелагићеву 1,6 милиона КМ,

3. Завршена изградња система за наводњавање у Братунцу 9,2 милиона КМ,

4. У току изградња система за наводњавање у Љубињу 3,3 милиона КМ,

5. У току изградња система за наводњавање у Маглајанима 1,7 милиона КМ,

6. У току изградња система за наводњавање у Требињу 5,7 милиона КМ,

7. Планирана изградња канала Врбас - Осорна,

8. Планирана изградња система за наводњавање у Градишци,

9. Планирана изградња система за наводњавање у Семберији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана