Siromašnim opštinama lakši put do novca

Milijana Latinović
Siromašnim opštinama lakši put do novca

Banjaluka - Vlada RS izdvojiće ove godine 2,3 miliona maraka za finansiranje nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, od čega je 300.000 maraka namijenjeno za podršku projektima koje finansiraju strani donatori uz učešće lokalnih zajednica.

Ove opštine su zbog nedostatka novca u budžetima ostale bez značajnih projekata jer nisu mogli da obezbijede vlastito učešće koje je često uslov međunarodnih donatora.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog pravilnika o sufinansiranju projekata u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama. 

- Budžetom Srpske za ovu godinu predviđen je grant od 2,3 miliona maraka za ove opštine. Od toga, dva miliona su dio redovnog finansiranja, dok je prvi put obezbijeđeno dodatnih 300.000 KM za sufinansiranje projekata kod trećih lica - istakla je Rešićeva i dodala da je maksimalan iznos koji se može dodijeliti po projektu 30.000 maraka. 

Rešićeva je naglasila da projekti mogu biti iz oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, izgradnje i održavanja infrastrukture, zdravstvene zaštite, pomoći socijalno ugroženim, obrazovanja, sporta, kulture i izgradnji vjerskih objekata.

Čelnici izrazito nerazvijenih opština pozdravili su ovu odluku Vlade i podsjetili da im je vlastito učešće u finansiranju projekata oduvijek bio kamen spoticanja.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić rekla je da je bila jedan od inicijatora da se ovim opštinama pomogne da lakše dođu do novca kako bi riješili infrastrukturna i druga pitanja.

- Najveći problem izrazito nerazvijenih opština je učešće od 20 do 40 odsto kod stranih donatora. To nam je oduvijek bio ograničavajući faktor, jer male lokalne zajednice nisu nesposobne da realizuju velike projekte i uzmu veliki novac, već imaju problem sa dijelom koji podrazumijeva procenat vlastitog učešća - istakla je Ružičićeva i dodala da 19 lokalnih zajednica ima status izrazito nerazvijene, a 14 status nerazvijene opštine.

Ružičićeva je kazala da opština Jezero zajedno sa Istočnim Drvarom i Kupresom priprema strategiju lokalnog razvoja, te da će iskoristiti mogućnost da od Vlade dobiju dio novca kako bi strategija što prije ugledala svjetlost dana.

Načelnik opštine Kupres RS Gojko Šebez rekao je da su im do sada mnogi projekti izmicali jer nisu bili u mogućnosti da obezbijede učešće u projektu.

- Ovo je idealna prilika da nastavimo sa rješavanjem infrastrukturnih problema, prvenstveno asfaltiranjem puteva. Sigurno ćemo aplicirati za ova sredstva - rekao je Šebez.

Da je sufinansiranje projekata bilo prepreka razvoju potvrđuju i u Krupi na Uni.

- Mi novca za projekte do sada nismo imali, a i kada bismo tražili od inostranih fondova, brzo bismo digli ruke jer je uslov uvijek bio da obezbijedimo određeni procenat - rekao je načelnik ove opštine Mladen Kljajić i dodao da je prioritet asfaltiranje puteva.

Za Donji Žabar koja se nalazi na listi nerazvijenih opština, izgradnja pješačke staze na listi je prioriteta.

- Mnogo će nam značiti ova podrška Vlade. Neophodna nam je pješačka staza i nove opštinske prostorije, s obzirom na to da je uprava smještena u montažnoj zgradi - rekao je načelnik ove opštine Nikola Đokanović.

IPA program

Vlada Srpske nije prihvatila sporazum o finansiranju programa aktivnosti za BiH za 2017. godinu između EU i BiH, jer je konstatovan niz nepravilnosti u sprovođenju procesa IPA programa za BiH za prošlu godinu.

- Vlada ne prihvata bilo kakve aktivnosti definisane u okviru programa aktivnosti u BiH za 2017, a koje nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH - navedeno je u zaključku Vlada sa jučerašnje sjednice. Ministri su dali pozitivno mišljenje na prijedlog revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a prihvaćena je i informacija o održavanju manifestacije "Dani RS u Sankt Peterburgu", kada je planirano i otvaranje predstavništva RS u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana