Siniša Golijanin, direktor KPZ-a Foča: Najstroži zatvor primjer discipline

Goran Maunaga
Siniša Golijanin, direktor KPZ-a Foča: Najstroži zatvor primjer discipline

Foča - U Kazneno-popravnom zavodu Foča posljednjih godina nije bilo pokušaja bjekstva, kao ni zloupotreba pogodnosti, a skoro svi osuđenici poštuju kućni red, jer im se tako otvara mogućnost ranijeg izlaska na slobodu.

Direktor fočanskog zatvora, najstarijeg i najstrožeg u Srpskoj, Siniša Golijanin kaže da se to postiže poštovanjem zakona i pravilnom procjenom rizika, kao i primjenom istih aršina i pravednosti prema svima.

- Nikada nije došlo do drastičnog kršenja prava osuđenika. Posljednja pobuna je bila prije osam, a bijeg prije deset godina - kaže Golijanin.

Dodaje da u zatvoru nema ni međusobnih sukoba i nasilja među zatvorenicima, te da je u posljednjih pet godina u prosjeku bilo od četiri do osam sukoba godišnje, uz lakše tjelesne povrede. U posljednjih deset godina radi se sistemski i planski na stalnom smanjenju nasilja među osuđenicima. Golijanin kaže da svakom zatvoreniku pristupaju individualno.

U fočanskom zatvoru je lani bilo više od 300 osuđenika, a ukupni zbir trajanja zatvorskih kazni osuđenika je oko 4.020 godina. To znači da je prosjek 13,5 godina po osuđeniku.

- Popunjenost kapaciteta je oko 60 odsto. Vlada RS je dosta uložila u adaptaciju prostora i infrastrukturu, a od 2008. godine stalno ulaže i u stvaranje uslova za izdržavanje kazne zatvora i u proširenje kapaciteta. Posebnim zakonom potpuno je regulisan smještaj i boravak lica visokog rizika u odjeljenju posebnog režima koje je počelo sa radom 2011. godine. Tada su tu bila tri osuđenika, a sada ih je blizu 30 - navodi Golijanin.  

U inspekciji su, kaže, bili prijatno iznenađeni kad su posjetili to odjeljenje, najstroži dio zatvora.

- Postoji i odjeljenje pojačanog nadzora, te poluotvoreno odjeljenje. Ranije je izdržavanje kazne bilo kolektivno, a sada postoji i pojedinačno ili sa dva osuđenika - kaže Golijanin. 

Dodaje da osuđenici, između ostalog, rade i u kuhinji, vešeraju, trpezariji, biblioteci i magacinu. Zatvor ima i dva restorana, kao i poluotvoreno odjeljenje ekonomije, gdje su farme goveda, peradi i svinja. Tu proizvode hranu za kuhinje i restorane, a dio se prodaje građanima u poslovnim prostorima koje zatvor ima u centru grada.

- Rad je dobrovoljan, a postoji mogućnost dopunskog i rada na dva posla. Najteži posao je u kotlovnici u zimskom periodu. Postoje i sekcije nakon posla u kojima osuđenici izrađuju ručne radove, koje mogu i da prodaju - rekao je Golijanin.  

Fabrika

U zatvorskoj fabrici namještaja rade instruktori, civili, koji obučavaju osuđenike prema sposobnostima. Svako ima šansu da tu nauči neki zanat.

- Proizvodimo tapacirani namještaj za jednu sarajevsku firmu koja ga dalje izvozi u EU. Imamo i naš prodajni salon. Naš namještaj ima tradiciju dugu 50 godina, kvalitet i dugotrajnost - kaže Siniša Golijanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana