Синдикат радника хемије и неметала ФБиХ тражи да се заштити свако радно мјесто у ГИКИЛ-у

nezavisne.com
Синдикат радника хемије и неметала ФБиХ тражи да се заштити свако радно мјесто у ГИКИЛ-у

Тузла - Самостални синдикат радника хемије и неметала Федерације БиХ изнио је захтјев да се уложи у заштиту сваког радног мјеста због дешавања у лукавачком ГИКИЛ-у.

Синдикат је нагласио да је више пута упозоравао на лоше услове рада у овој фирми те да се мора инвестирати.

Након два еколошка инцидента ове године у ГИКИЛ-у, ситуација се не смирује. Испуштање онечишћене текућине у ријеку Спречу забиљежено је и у недјељу.

“У поподневним сатима као шефа Тима за истрагу на овом предмету главни федерални водни инспектор ме обавијестио да је опет дошло до испуштања отровних супстанци кроз испуст фабрике ГИКИЛ у ријеку Спречу”, рекла је Јасмина Мујезиновић, тужитељица Кантоналног тужитељства Тузла, која води тим који истражује дешавања у ГИКИЛ-у.

“Оно на чему инсистирамо је да се степен сигурности радних мјеста подигне на далеко већи ниво него што је данас. Одговорнима сматрамо Владу ТК, Митала (Прамодо Митал, предсједник Надзорног одбора ГИКИЛ-а), Надзорни одбор и Управу друштва, који ништа не чине да се услови рада у ГИКИЛ-у поправе”, казала је Ката Ивељић, предсједница Самосталног синдиката радника хемије и неметала Федерације БиХ.

Задњи инцидент у лукавачком ГИКИЛ-у, када је експлодирао раздвајач катрана и повриједио три радника, прелио је чашу, сматра Синдикат радника ове фирме.

“Да питате 99% радника у Коксари, неће рећи да је треба затворити. Неки појединци, политичари, јер изборна је година, олако прелазе преко чињенице да је ту 1.000 радника, да је ту промет преко милион марака”, казао је Мирсад Имамовић, предсједник Синдиката радника ГИКИЛ-а.

На недавне тврдње Кантоналног тужилаштва ТК да радници немају радну опрему, Имамовић је казао:

“Не бих рекао да баш у тој мјери немамо радну опрему. ХТЗ опрема је нешто друго. Али, да нема заштитне, то се слажем. То треба дизати на виши ниво. Није то једини ризичан посао. Иза сваког угла вреба опасност. Међутим, оно што нас боли је неулагање”, рекао је Имамовић и додао да се не смије олако говорити о затварању фабрике.

Синдикат је поручио да је оснивач ГИКИЛ-а држава и њена одговорност је да сада ријеши ову ситуацију и натјера фирму да инвестира 111 милиона марака, како је обећано приликом добијања околишне дозволе 2012, која је истекла прошле године.

Више од годину дана се чекало да се изда нова дозвола, а ГИКИЛ је и даље радио. Неки дан је коначно Федерално министарство заштите околиша одбило издати нову еколошку дозволу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана