Сигурнији откуп и брже плаћање спасавају аграр

Анита Јанковић-Речевић
Сигурнији откуп и брже плаћање спасавају аграр

Бањалука - Спас за пољопривреднике који мјесецима чекају новац за продато воће и поврће могли би да буду повољни кредити које ће Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) ставити на располагање прерађивачима и трговцима како би благовремено плаћали преузету робу.

На састанку представника произвођача, прерађивача, трговаца и финансијских институција одржаном у петак у Привредној комори РС истакнуто је да би унапређење финансирања правовременог откупа пољопривредних производа осигурало домаћим пољопривредним произвођачима капитал за улазак у нови циклус производње и дало вјетар у леђа пољопривреди.

Помоћница министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Гордана Роквић рекла је да је циљ да поспјеше повезивање произвођача и прерађивача, правовремен откуп и уговарање производње како би ефекти били бољи.

- Министарство пољопривреде годишње кроз подстицаје уложи око 100 милиона КМ у пољопривреду, али када производи не заврше правовремено на тржишту и по одговарајућој цијени уложени новац не доприноси расту бруто домаћег производа и развоју економије РС. Вјерујемо да би предложени модел финансирања коришћењем кредита ИРБ-а поспјешио правовремени откуп и уговарање производње - рекла је Роквићева.

Директорица ИРБ РС Снежана Вујнић истакла је да су прерађивачима и трговцима кредити ИРБ-а доступни са максималном каматном стопом од 4,7 одсто, а да кредитирају и пољопривредне произвођаче.

- Пољопривредни произвођачи новац могу добити по максималној камати од 4,4 одсто. За капиталне инвестиције доступни су им кредити по каматној стопи од три одсто. Период отплате кредита за капиталне инвестиције је максимално 12, а краткорочних кредита за откуп пољопривредних производа једна година - рекла је Вујнићева.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже да је неопходна боља сарадња између произвођача и прерађивача.

- Ми морамо имати планску производњу, а они сигуран откуп и уз помоћ министарства и ИРБ-а морамо наћи модел да робу плаћамо одмах по преузимању. Каматна стопа ту није толико пресудна, колико је важно да што прије дођемо до новца - рекао је Микић.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало каже да могу у потпуности задовољити потребе тржишта Српске, али да им спора наплата производа уништава производњу.

- Због тога радије продајемо своје призводе на пијацама по нижим цијенама јер одмах добијемо новац. Прерађивачима их пласирамо по вишој цијени, али паре чекамо и по годину. Због таквих ситуација многи су угасили или смањили производњу. Парцеле под јагодама у Лијевче пољу су заоране и сада то воће увозимо из Египта - рекао је Мастало.

Предсједник Удружења товљача јунади РС Горан Митровић истиче да је без квалитетног откупа пољопривредних производа и благовременог плаћања тешко зановити производњу.

  • Кредити ИРБ-а су повољна и сам сам их користио претходних година за откуп соје - рекао је Митровић.

Приоритети у исплати

Жарко Микић је истакао да треба одредити приоритете у ланцу исплате.

- Пољопривредни произвођачи у ланцу исплате треба да буду прије финансијских институција и јавних предузећа - рекао је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана