Šest sindikata “Željeznica RS” traži veće plate

Šest sindikata “Željeznica RS” traži veće plate 17.07.2018 22:41 | nezavisne.com

Banjaluka - Šest sindikata “Željeznica RS” usaglasili su se danas da im je neophodno povećanje plata i uputili su zahtjev da ih prime u Ministarstvu saobraćaja i veza RS kako bi o ovome dodatno porazgovarali.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS”.

Ističe da su se sindikati najprije obraćali Upravi ŽRS, ali nisu naišli na razumijevanje.

“S obzirom na to da su nam rekli da oni na osnovu svojih prihoda nemaju mogućnost za povećanje, uputili smo zahtjev Ministarstvu saobraćaja i veza RS da nas ministar primi na razgovor o tom pitanju”, kazao je Marin.

Sindikalci smatraju da ima osnova za povećanje plata s obzirom na to da su im plate male, a ako se uzme u obzir odliv kadrova nadaju se da povećanja može biti.

“Unazad 10 godina nam se plate samo smanjuju”, tvrdi Marin.

Prema njegovim riječima, sa povećanjem koje traže vratili bi se na plate koje su imali prije sedam-osam godina.

“Ja kao otpravnik vozova sa dodatkom od 15 odsto na uslove rada i 38 godina staža imam platu 600 KM”, kaže Marin.

Ističe da bi se povećanjem plata od 20 odsto vratili na nekadašnje plate.

“Nismo zadovoljni ovom pričom o povećanju plata od oko 30 KM jer, evo, ja sam za sebe računao da sada sa izmjenama Zakona o radu i umanjenjem toplog obroka, umanjenjem regresa, te minulog rada i ostalog, meni je na mjesečnom nivou plata smanjena za 100 KM. S obzirom na to da idu sa pričom o povećanju plate sa 30-40 KM, to mi samo vraća dio”, kaže Marin.

Kaže da su dali Ministarstvu rok od 10 dana da ih prime.

“A ako ne, onda ćemo ići u radikalnije mjere”, kaže Marin, ali ne otkriva koje.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica